Luni, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august şi ţine două săptămâni, până pe 15 august.

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă a Domnului (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

„Postul Adormirii Maicii Domnului este un post al bucuriei, al evlaviei noastre faţă de Maica Domnului, deoarece în această perioadă se citesc Paraclisele Maicii Domnului şi se fac pelerinaje la bisericile închinate Maicii Domnului. De asemenea, se intensifică rugăciunile către Maica Domnului, cerându-i ca să ne ocrotească, să ne păzească de tot răul, de toate necazurile şi în mod deosebit să ne ajute să sporim în dragostea faţă de Hristos, faţă de Biserică şi de toţi sfinţii lui Dumnezeu”, a explicat Patriarhul Daniel.

Legat de Postul Adormirii Maicii Domnului, există câteva tradiţii populare care se păstrează din moşi-strămoşi. Se spune că pentru sănătate şi noroc, se posteşte în cele două zile obişnuite ale săptămânii, miercurea şi vinerea. Dintre toate posturile de peste an, cel care ţine cu credinţă Postul Maicii Domnului şi se roagă, are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă.

Distribuie informația
Alte știri