Luni, a doua zi de Paşte. Tradiţii şi obiceiuri

Tradiţiile şi obiceiurile de Înviere sunt cunoscute şi respectate de o mulţime de oameni încă din timpuri străvechi, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre obiceiurile din cea de-a doua zi de Paşte, care nu sunt cunoscute de toată lumea.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus. Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

Se spune ca in aceasta zi se vor deschide portile iertarii si ale raiului. Astfel, cei care mor in cea de-a doua zi de Paste, nu mai trec prin Judecata de Apoi.

Primești pe whatsapp cele mai importante știri din Oradea și Bihor.  ABONEAZĂ-TE AICI, apoi apasă butonul URMĂREȘTE în aplicație 

 

Potrivit traditiei, in aceasta zi este bine sa dai prin casa cu agheasma. Luni, dar si in celelalte zile ale Saptamanii Luminate, slujbele din biserica sunt diferite de slujbele tinute in restul anului. Lucrurile care se citesc in timpul slujbelor, precum si cantarile au legatura cu invierea Mantuitorului Iisus Hristos.

Distribuie informația
Alte știri