Mafia Lemnului din România distruge pădurile seculare ale Europei

Foto: stiripesurse.ro

Prea multă natură sălbatică nu mai prea există în Europa. Când vorbim de păduri virgine mulți oameni se gândesc imediat la Amazon. Dar și la noi în Europa mai există păduri seculare, neatinse: în România există păduri seculare cu arbori ce ating până la 400 de ani și sunt de o frumusețe copleșitoare.

Dar aceste imagini idilice sunt deja amenințate. Într-un material video prezentat in Germania se vede cum Mafia Lemnului distruge ultimul loc de refugiu al urșilor bruni, râșilor și nenumărate insecte și plante rare doar din lăcomia de a aduna cât mai mulți bani.

Mafia Lemnului a omorât doi pădurari

O treime din pădurile seculare au fost deja distruse, pentru că sistemul lacom al Mafiei Lemnului vrea neaparat să facă profit din natură. Firme mari din industria lemnului și a mobilerului din EU profită din plin de această lăcomie. Unele și-au deschis filiale în România. Numele IKEA e deja implicat într-un asemenea scandal. Un reportaj undecover al unui jurnalist român în Parcul Național Domoglet arată că și guvernul câștigă din afacere, în ciuda crizei provocată de schimbarea climatică și a dispariției atâtor speciei de plante, insecte și animale. Gabriel Schwaderer (Euronatur) spune că Mafia Lemnului este deja un stat în stat, iar firme mari din Eu stimulează și ațâță această afacere.

Vegetația dispare tot mai rapid, Mafia Lemnului distruge o zonă protejată după alta. Copaci mai bătrâni de 120 de ani sunt tăiați fără scrupule. Cei implicați ignoră nu doat statutul de zone protejate, ci și drepturile omului: polițiști și ecologiști sunt deseori victime ale violenței fizice dacă încearcă să încurce afacerile vreunui mafiot al lemnului. La finalul anului trecut Mafia Lemnului a omorât și doi pădurari (Pop Liviu Pavel și Chiriță Victor) pentru că au surprins tăietori de lemne în flagrant.

Statutul de membru EU este unul dintre motivele aceste afaceri de miliarde de euro

Pentru că odată cu statutul de membru EU au dispărut o serie de îngrădiri, defrișarea pădurile a devenit o afacere de miliarde de euro. Organizații ecologiste au solicitat Comisiei Europene să depună plângere împotriva  Guvernului României. Cu implicarea mai energică ar statului. Nu ar fi oprite defrișările, dar de frica sancțiunilor EU, ar aplica legea mai consecvent iar masacrul pădurilor ar fi măcar frânat.

Victima defrișărilor sunt pe termen lung oamenii. Un studiu recent arată că în 50 de ani, 3,5 miliarde de oameni vor suferi din cauza arșiței, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu se limitează. Nimic nu dă semne că ar putea apărea vreo schimbare.

Daniela Stoica

Sursa: rtl.de

Distribuie informația
Alte știri