Mai multe ferme mici vor primi bani europeni, după ce a scăzut plafonul minim al producției

Mai multe ferme de dimensiuni mici vor putea accesa bani europeni prin submăsura 6.3 din Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), după ce a fost redus pragul de producție minimă de la care fermierii pot solicita finanțare.

„A scăzut dimensiunea minimă economică a fermelor mici la 4.000 de standard output, adică producție standard (SO), ceea ce înseamnă că, practic, se mărește plaja celor care pot accesa aceste submăsuri”, sustin reprezentantii AFIR. Potrivit acesteia, ghidurile sunt în curs de finalizare și vor fi publicate cât mai repede posibil. Ei mai spun ca pana acum, erau considerate ferme mici cele cu o producție între 8.000 și 11.999 SO.

Potrivit site-ului AFIR, submăsura 6.3 din PNDR, denumită „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, are ca scop sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 de euro, care se acordă în două tranșe astfel: 75% din cuantum la primirea deciziei de finanțare, iar 25% în maximum trei ani de la decizie.

 

Distribuie informația
Alte știri