Mai puține deșeuri la groapa de gunoi. Operator desemnat pentru stația de tratare a deșeurilor

Cantitatea de deșeuri din județul Bihor care va ajunge la groapa de gunoi va scădea semnificativ după punerea în funcțiune a Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB). Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a anunțat în conferința de presă susținută marți, 17 mai, câștigătorul licitației pentru gestionarea stației aflată în Municipiul Oradea.

Firma desemnată pentru operarea stației TMB este SC GIREXIM UNIVERSAL SA. Potrivit anunțului postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), durata contractului ar urma să fie de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, iar ADI Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Județean Bihor.

Stația TMB a fost realizată în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) – etapa I, un proiect al Consiliului Județean Bihor, din fonduri europene. Stația a fost finalizată în anul 2017, dar nu a fost pusă în funcțiune până acum pentru că cele două licitații care au fost organizate au fost anulate, în urma contestațiilor. Prezenta licitație este a treia.

Stația de tratare biomecanică are un rol extrem de important în gestionarea deșeurilor în județul Bihor. Practic, deșeurile reziduale nu pot fi legal depuse la depozitul de deșeuri dacă nu sunt în prealabil tratate. Această stație exact acest lucru îl face. Între 30 și 40% din greutatea acestor deșeuri scade prin dezumificare, apoi urmează o etapă de sortare a deșeurilor reciclabile care se mai găsesc în cele reziduale și se obține între 3-5% deșeuri reciclabile. Un procent de aproximativ 30% se duce la incinerare, pentru ca la groapa de gunoi să ajungă doar ceea ce rămâne în afara celor trei categorii despre care am vorbit”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 t/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an.

Scopul nostru este să deviem o cantitate cât mai mare de deșeuri de la groapa de gunoi, iar stația ne va ajuta să facem acest lucru. Odată cu punerea stației în funcțiune, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) va fi și mai performant, iar cantitatea de deșeuri care va ajunge la depozit va scădea semnificativ”, a adăugat Mircea Mălan.

Distribuie informația
Alte știri