Maramureşul, văzut ca centrul lumii, prin lentila unui reputat artist fotograf din Țara Soarelui Răsare ce expune la Oradea

Un reputat artist fotograf octogenar din Tokio, Kosei Miya, va expune din 24 ianuarie, în galeria Euro Foto Art de la Oradea, expoziţia „Maramureş, centrul lumii”.

Kosei Miya s-a născut în 1937 la Tokio. A studiat literatură, artă și istoria, precum și etnologia, economia și sociologia. Eseist și autor de lucrări documentare, și-a început cariera că redactor la revista Weekly Book Review, unde a lucrat între 1958 și 1964. În 1965 descoperă România. Entuziasmat de ea și mai ales de Maramureș, va reveni aici de nenumărate ori. După 1971 colaborează la o serie de publicații internaționale. Multe dintre cărțile sale și două volume de fotografii – Rumanian Rhapsody (1986) și Europa Orientalis (1991) – sunt consacrate României.

Cele 72 de cadre alb-negru ale expoziţiei au fost realizate în urmă cu câteva decenii, majoritatea pe filme clasice, cu ocazia deplasărilor efectuate în minunatele locuri pitoreşti din Maramureş, de care fotograful japonez este îndrăgostit.

„Artistul fotograf, născut în anul 1937 în Tokio (Japonia), fotografiază de 58 de ani, din anul 1965. A aflat prima dată de Maramureş cu totul întâmplător în acelaşi an. De atunci a călătorit de peste 200 de ori în România, destinaţia Maramureş! A avut expoziţii personale în mai multe oraşe mari ale lumii, printre care Paris, Muzeul Etnografic Naţional din Viena, la Roma, Linz, Veneţia, New York şi Sibiu. În Oradea expune pentru prima dată. Pentru artistul fotograf japonez, Maramureşul înseamnă oamenii locului şi toleranţa lor, iar fotografia este o dragoste desăvârşită”, a declarat preşedintele Asociaţiei Internaţionale Euro Foto Art (AIEFA), Ştefan Tóth István.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa autorului marţi, 24 ianuarie, de la ora 16.00.

Momente muzicale ale vernisajului vor fi oferite de către muzicianul Thurzo Sandor Jozsef (la violă), care va interpreta câteva compoziţii japoneze.

Noua expoziţie din galerie, deschisă până în 17 februarie, face parte din Ediţia a XI – a a Festivalului Internaţional „Carol Pop de Szathmari – Szathmari Pap Karoly”, lansat pe 15 ianuarie, organizat de AIEFA, în parteneriat cu Summit Agro România, sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP).

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri