Maramureşul, văzut ca centrul lumii, prin lentila renumitului artist fotograf Kosey Miya, a impresionat publicul sosit la Oradea la un eveniment de excepție

Foto: Csíki János

Galeria ”Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internațională de Artă Fotografică (FIAP) recunoscută de UNESCO din cadrul secției Muzeul Orașului Oradea, al Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, a devenit neîncăpătoare, marți, 24 ianuarie 2024, la vernisajul unei expoziții inedite de artă fotografică ”Maramureșul Centrul Lumii”. Au participat pe lângă artiștii fotografi din Oradea și prietenii lui din urbea de pe Crisul Rpede, București și Cluj Napoca, respectiv membrii Centrului Cultural Japonez din Oradea.

Invitații de onoare ai evenimentului a fost familia Traian-Adrian Dușe, care cu soția lui Ileana s-au îmbrăcat pentru acest eveniment în costume populare maramureșene.

Publicul prezent la eveniment a fost salutat de dr. Cristina Pușcaș muzeograful Muzeului care după ce  a prezentat pe artistul fotograf expozant a mulțumit acestuia pentru minunatele imagini realizate în această zonă miorifică a României și pentru faptul că a participat personal la vernisajul acestei expoziții de excepție transmisă în direct pe facebook.

”Pentru mine în calitate de curator pregătirea expoziției a însemnat o provocare artistică. Mi-a revenit onoarea să aleg din sute de imagini fotografiate în mare parte pe film analog pe cele mai bune și apoi să le transform în alb-negru. În opinina mea fotografiile expuse au o putere de ”convingere” a publicului vizitator și a afirmației  artistului fotograf expozant că Maramureșul este centru lumii” a subliniat în discursul său președintele AIEFA, Ștefan Tóth István.  

În încheiere, reputatului artist fotograf japonez Kosey Miya din Tokio a vorbit cu emoție deosebită despre contextul în care a aflat prima dată de Maramureșul, respectiv despre sutele de drumuri efectuate în această zonă de basm a României începând cu anul 1965.

”După prima mea deplasare m-a fermecat peisajul și oamenii locului motiv pentru care am revenit în fiecare an pe aceste meleaguri pitorești. De fiecare dată pentru mine a fost o surpriză plăcută să întâlnesc și să cunosc atâția oameni minunați ai locului. Nu există zi să nu mă gândesc la maramureșeni, care au cucerit inima mea” a subliniat în discursul său artistul fotograf expozant.

În încheiere președintele AIEF a înmânat artistului fotograf Japonez Certificatul de patronaj al Asociației Internaționale.

Momentele muzicale ale vernisajului  au fost oferite de către reprezentantul formației ”Duo Varadiensis” Thurzó Sándor József (violă), care a interpretat compozițiile japoneze: ”Kono Mischi” de Yamada Kosaku, ”Inu no omawarisan” de Onaka Negumi și ”Nihonno fuyu” de Watanabe Shigebu”.

Expoziția artistului fotograf japonez după vernisajele din Chaillot  – Paris (F), Muzeul Etnografic Național Viena (A), Roma (I), Linz (A), Veneția (I), New York (SUA), Auckland – Noua Zeelandă, Milano (I),Tokio (JP) și Sibiu (RO) va rămâne la dispoziția publicului orădean până la data de 17 februarie 2023, putând fi vizitată de marți până duminică între orele 09:00 – 17:00.

Distribuie informația
Alte știri