Maraton pe șantiere. Oradea, exemplu de bună practică

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a efectuat luni, 26 septembrie 2016, o vizită de lucru la Oradea, în cadrul căreia i-au fost prezentate noua centrală pe gaz a municipiului, precum şi stadiul reabilitării reţelei de termoficare.

Primarul Ilie Bolojan a ținut să mulțumească echipei ministeriale pentru prezența la acest moment istoric din viața orașului  „cu două conotaţii importante: încheierea primei etape a procesului de modernizare a sistemului de termoficare din Oradea şi începerea celei de a doua etape, care presupune continuarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare. Acest proiect este rezultatul colaborării dintre Primăria Oradea şi Ministerul Mediului. Le mulţumesc tuturor acelora care au lucrat la acest proiect, Autorităţii de Management, entităţilor care au asigurat partea de consultanţă, celor care au lucrat la revizuirea proiectului, constructorilor, Instituţiei Prefectului, Universităţii Oradea şi tuturor acelora care au bătut un cui la cel mai important proiect din Oradea, atât din punct de vedere financiar, cât şi social”.

Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009 -2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi a creşterii eficienţei energetice” este cel mai important proiect al oraşului Oradea, pe de o parte pentru că valoarea proiectului este foarte mare, iar pe de altă parte pentru impactul social mare, aproape 70% dintre orădeni beneficiind de acest sistem. În ceea ce priveşte valoarea proiectului, aceasta a fost de 317.387.532 lei (77.772.000 euro), din care 50% reprezintă fonduri nerambursabile, din fondul de coeziune al Uniunii Europene, 45% sunt bani de la bugetul de stat şi 5% de la bugetul local.

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre investiţiile care s-au făcut în ultimii ani în sistemul de termoficare, investiţii care depăşesc 100 milioane de euro. „Proiectul pentru noua centrală termică a oraşului s-a derulat în perioada august 2014 – iunie 2016. Centrala pe gaz reprezintă o nouă capacitate de producţie, practic funcţionează pe gaz, iar cele două cazane de apă fierbinte pot funcţiona şi pe combustibil lichid . Acest lucru face ca zăpada în oraşul nostru să recapete culoarea albă, apoi contribuie la reducerea pierderilor foarte mari pe care acest sistem le-a avut şi încă le mai are. Pe de altă parte, această nouă capacitate a centralei termice asigură cetăţenilor garanţia că vor beneficia de apă caldă şi căldură, fără întreruperi importante. De menţionat, că noua centrală se poate pune în funcţiune în doar 6 minute, pe când vechea centrală avea nevoie de 48 de ore pentru a fi pornită”, a spus viceprimarul.

Obiectivul general al proiectului a constat în reducerea impactului negativ al nivelului crescut al emisiilor poluante şi minimizarea efectelor schimbărilor climatice cauzate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.

Ministrul Cristian Ghinea a lăudat eforturile făcute la Oradea, spunând că municipiul Oradea este un exemplu de succes şi curaj: „Am spus la  începutul mandatului meu că vreau să merg în ţară, acolo unde avem exemple de succes şi de curaj din partea autorităţilor locale, iar domnul Bolojan şi echipa de la Primăria Oradea au dovedit curaj sub mai multe aspecte. În primul rând, eu mulţumesc municipiului Oradea pentru că a terminat la timp acest proiect şi a consumat banii pe exerciţiul financiar 2007-2013 înainte de finele anului trecut, astfel încât nu a trebuit să consumăm bani şi din actualul exerciţiu bugetar. Partea de curaj ţine şi de refacerea proiectului tehnic. Găsirea unei soluţii tehnice mai bune a necesitat curaj din partea primăriei, pentru că au trebuit să convingă autorităţile de management şi Comisia Europeană şi au reuşit. Semnalul meu este că nu trebuie să rămânem închistaţi în nişte proceduri atunci când găsim soluţii mai bune. În continuare, aşteptăm proiecte de la autorităţile locale pentru termoficare, dar şi pentru alte linii de finanţare, pentru că am lansat ghidul de finanţare pentru 13 miliarde de euro”

Vizita ministrului Cristian Ghinea a continuat la amplasamentul terminalului intermodal, iar apoi la lucrările la reţelele de termoficare de pe strada Tudor Vladimirescu, ambele fiind proiecte  cuprinse în POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare).

Pe strada Tudor Vladimirescu, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat ministrului Cristian Ghinea stadiul la lucrările de termoficare. În prima etapă a proiectului s-au reabilitat 17, 5 km de reţele termice, urmând ca în a doua etapă să fie reabilitaţi încă 20, 28 km. În acest moment, în Oradea există 11 şantiere pe care se lucrează la reabilitarea reţelelor termice.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6334604087006189297″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Distribuie informația
Alte știri