Marcel Boloș: ”Nu am vorbit niciodată de tăieri de salarii în contextul reducerii de cheltuieli”

Ministrul liberal al Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș – cel care a avansat pentru prima dată varianta reducerii numărului bugetarilor și a reducerilor salariale în rândul acestora – vine cu explicații după ce președintele Klaus Iohannis a tranșat subiectul, spunând că nu vor fi niciun fel de tăieri de salarii.

Deși este o poziție care te poate vulnerabiliza, mi-am asumat ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene că trebuie să ofer predictibilitate pentru ca România să nu piardă niciun cent din #baniieuropeni care i se cuvin.

Departe de mine intenția de a intra într-un iureș de sporovăială generală, ci sunt mai degrabă convins că reforma nu se face printr-o timidă încercare de informare.

În timp ce peste tot se vorbea despre o „gaură la buget de 20 de miliarde”, eu am prezentat la un post de televiziune reforma salarizării unitare pe care România și-a asumat-o pentru a obține banii din #PNRR din cea de-a patra tranșă. Într-adevăr, o ocazie foarte bună să le iei și să le arunci împreună în malaxorul de speculă. Aceste două chestiuni sunt total separate, fără legătură una cu cealaltă.

Primul subiect, legat de ,,gaura din buget”, este o problema legată strict de bugetul de anul acesta, unde Ministerul Finanţelor trebuie să găsească soluții, iar domnul premier a dispus măsuri in acest sens la nivelul Guvernul României.

În schimb, eu am vorbit de nevoia de consolidare pe termen lung. Avem prevăzute, astfel:

a) reforma pensiilor, inclusiv cea a pensiilor speciale;

b) reforma fiscal-bugetară;

c) reforma salarizării publice;

d) reforma guvernanței companiilor de stat.

‼️Împrejurările curente mă determină să spun cu subiect și predicat 𝐜𝐚̆ 𝐍𝐔 𝐚𝐦 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐭 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐭𝐚̆𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢. Ci am vorbit despre ceea ce scrie în PNRR: sustenabilitatea cheltuielilor bugetare.

Astfel, Guvernul, prin coordonatori de reformă și investiții, respectiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, împreună cu ministerele de linie, respectiv Ministerul Finanţelor, trebuie să vină cu soluții privind implementarea acestora.

Mai departe, ca profesor universitar cu experiență de 20 de ani în finanțe, atunci când am fost întrebat, mi-am permis să prezint din teorie câteva scenarii posibile pentru validarea acestui jalon greu, cu termen scadent in luna decembrie:

a) revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care a fost prezentată în spațiul public ca tăiere de salarii. 𝐃𝐚𝐫 𝐚𝐦 𝐬𝐮𝐛𝐥𝐢𝐧𝐢𝐚𝐭 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥, având în vedere experiență din trecut când s-a încercat tăierea salariilor cu 25%;

b) revizuirea numărului de salariați din aparatul bugetar;

c) revizuirea politicii fiscale și o colectare mai buna a impozitelor și taxelor.

Sunt trei scenarii posibile. Dar ele NU au fost discutate în Coaliție. Se poate ca niciunul din aceste scenarii să nu fie agreat cu reprezentanții European Commission în vederea validării jalonului.

‼️Fără lozinci, este cert că reducerea cheltuielilor bugetare se va face prin reforme. Am convingerea că ele 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐛𝐳𝐮𝐢𝐭, 𝐜𝐮 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐚 𝐟𝐞𝐫𝐦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚 𝐍𝐔 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫.

✅Rămâne de vazut care vor fi acestea. Până atunci, caut și partea pozitivă: am speranța că tot acest tăvălug va ajunge în final să ofere cele mai bune soluții pentru stabilitatea financiară și îmbunătățirea calității vieții.

Sărbători fericite!

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri