Marcel Boloş: Nu suntem singura ţară membră UE care a propus un stimulent de risc pentru medici

Asigurarea unui stimulent de risc pentru medici din fonduri europene şi decontarea cheltuielilor legate de spitalele modulare sunt printre măsurile care urmează să fie analizate în şedinţa de Guvern de luni, 6 aprilie, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

” Proiectul de OUG cuprinde, pe lângă partea de echipamente medicale, partea de asistenţi sociali care vor fi implicaţi în această perioadă să acorde sprijin pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani. Este vorba despre un ajutor pe care Guvernul îl asigură în această perioadă pentru persoanele în vârstă care se află în autoizolare la domiciliu”, a declarat, duminică, ministrul Fondurilor Europene la Digi 24.

În ceea ce priveşte stimulentul de risc pentru medici, Boloş a precizat că România nu este singura ţară membră UE care a propus o astfel de măsură, arătând că state precum Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia au înaintat o astfel de formă de recompensare a medicilor, iar această cheltuială este eligibilă din fonduri europene.

El a mai arătat că spitalele din reţeaua COVID pot cumpăra echipamente medicale şi de protecţie în această perioadă fără să aştepte Ghidul solicitantului şi mecanismele care trebuie parcurse de autorităţi pentru a putea deconta echipamentele medicale din bani europeni.

Marcel Boloş a menţionat că mecanismele de decontare din fonduri europene trebuie să fie cât mai flexibile pentru a ajuta unităţile sanitare să poată face achiziţia de echipamente şi să poată interveni rapid în tratamentul bolnavilor. Totodată acesta a precizat că fondul alocat în acest sens, de aproximativ 350 milioane de euro, ar putea fi suplimentat.

Distribuie informația
Alte știri