Marcel Boloș: Vor fi reguli simple, în favoarea beneficiarilor proiectelor din fonduri europene

Proiectele din fonduri europene vor fi evaluate şi monitorizate în privinţa contractării şi implementării prin intermediul unui Cod al Fondurilor Europene, în aşa fel încât procesul de debirocratizare şi simplificare să poată fi dus la bun sfârşit, a anunţat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-o videoconferinţă de specialitate.

„E adevărat, că de-a lungul timpului, ne-am creat această birocraţie, iar regulamentele Comisiei Europene sunt mult mai permisive decât ce avem noi. De la preluarea mandatului, am încercat progresiv să eliminăm partea aceasta de birocraţie. O primă măsură a fost cea legată de digitalizare, astfel încât cel puţin drumurile pe care beneficiarii le făceau pentru semnarea contractelor de finanţare să nu se mai facă. Astăzi, se semnează de la birou. Procesul de simplificare va continua cu a doua etapă care va ţine de procesul de verificare a achiziţiilor publice şi care fi complet digitalizat. În premieră, anunţ un viitor Cod al fondurilor europene care va unifica regulile pe care le are fiecare program operaţional în ceea ce priveşte evaluarea, contractarea, monitorizarea, implementarea proiectelor. Vom încerca să creionăm reguli simple în favoarea beneficiarilor, dar comune pentru programele operaţionale, astfel încât procesul de debirocratizare şi simplificare să poată fi dus la bun sfârşit. Este o condiţie de bun simţ să putem avea un sistem de management al fondurilor europene foarte accesibil pentru toţi beneficiarii şi să ne îndreptăm mai mult atenţia spre beneficiar şi spre implementarea proiectelor”, a subliniat ministrul de resort.

Conform oficialului, la momentul actual, autorităţile române au elaborat draftul de Acord de parteneriat pe Politica de Coeziune aferentă perioadei 2021 – 2027, iar strategia va fi publicată spre consultare publică în perioada 1-15 iulie.

Distribuie informația
Alte știri