Marcela Bejan: „Din această catedrală de suflet, acum, la ceas aniversar de sărbătoare vă doresc, dragi gojdiști: La mulți ani!” Video

O aniversare e totdeauna un pretext bun pentru amintiri, reflexie, mulțumire, schimbare, dar mai ales pentru a reîntâlni oameni remarcabili, care rămân oameni indiferent de funcțiile pe care le dețin sau le-au deținut. Așa folosim acum aniversarea a 221 de ani de la nașterea marelui mecena Emanuil Gojdu, patronal spiritual al Colegiului Național ce îi poartă numele.

Pentru bihoreni Liceul Gojdu rămâne un templu al educației pe malurile Crișului Repede, la propriu, indiferent ce școală au urmat. Cu ocazia aniversării nerotunde, am intervievat-o din nou pe doamna profesoară Marcela Bejan. A fost și este un dascăl de excepție, chiar dacă între timp poartă și atributul de pensionară. Îndrăgita DOAMNĂ Bejan (nu a putut fi numită de elevi „tovarășă”, avea altă clasă decât „tovarășii”) spunea cu ceva vreme în urmă că intrarea în familia „Gojdu”, în 1971, a fost o binecuvântare. Era momentul în care liceul din Oradea își reînființa clasele gimnaziale.

Despre obârșia familiei Gojdu, originară din Moscopole, unul dintre cele mai înfloritoare orașe grecești stăpânite de turci, despre porecla devenită nume, despre studiile, cariera, averea materială a marelui Mecena , transfigurată în averea spirituală a românilor vorbește cu sufletul și în manieră sa unică, Marcela Bejan.

La ceas aniversar, povestește cu sensibilitate și de Dorel Tifor, dascăl iubit de atâtea generaţii de elevi, care și-a petrecut peste jumătate de secol în liceul de pe malurile Crișului Repede: câțiva ani în bancă, apoi la catedră, în perioada 1965-2009, dar și ca director și membru în consiliul de administrație.

„Drumul devenirii sale seamănă cu creșterea în cercuri concentrice a copacului, ce se dezvoltă an de an, același tipar originar de excepție”, spune Doamna Bejan.

De Ziua oraşului, din 2019, la propunerea primarului de atunci, Ilie Bolojan, i s-a acordat profesorului de limba și literatura română Dorel Tifor, titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea. La scurt timp, dascălul care se așeza pe vremuri cu generozitate în bancă, alături de elevi a trecut la cele veșnice, probabil să conducă o catedră de limba și literatura română în școlile cerești.

„Din această catedrală de suflet, acum, la ceas aniversar de sărbătoare vă doresc, dragi gojdiști: La mulți ani!”, este mesajul transmis celor care au fost sau sunt elevi ai renumitului liceu orădean de dascălul de excepție, Marcela Bejan.

Dorina-Lia Ursente și Ioan Daniel Mașcaș
Distribuie informația
Alte știri