Marele Mecena oradean a fost „sarbatorit” tot in exil. Pentru un geograf și pedagog francez s-a gasit „casa”

S-au implinit patru ani de cand statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontata din zona centrala a orasului. Cultura in Miscare a urmarit de la bun inceput acest subiect si il vom urmari in continuare. Nu dorim sa stirbim cu nimic insemnatatea si importanta altor personalitati pe care autoritatile locale le considera demne de admiratia comunitatii locale dar suntem de parere ca si Emanuil Gojdu trebuie sa se bucure in egala masura de acelasi respect acordat acestora.

Am incercat, in masura posibilitatilor, sa atragem atentia asupra acestei situatii. Suntem astfel la a doua initiativa de a „serba” ziua lui Emanuil Gojdu dupa evenimentul de anul trecut cand am fost la Strandul Iosia, locul de depozitare al statuii.

Speram ca urmatoare aniversare sa o sarbatorim intr-o zona centrala a orasului asa cum merita un simbol al comunitatii de statura lui Emanuil Gojdu. Ne bucuram ca statuia a fost relocata si restaurata si asteptam amplasarea ei intr-o zona usor accesibila oradenilor si turistilor.

Autoritatile oradene par a fi mai deschise atunci cand e vorba de straini. Statuia lui Emmanuel de Martonne (n. 1 aprilie 1873, d. 24 iulie 1955), fost geograf și pedagog francez, cunoscut pentru contributia sa la trasarea granitelor Romaniei Mari, asteapta pentru a fi dezvelita in Parcul 1 Decembrie.

Distribuie informația
Alte știri