Marșul lui Iancu se aude din nou din Turnul Primăriei Oradea

Odată cu intrarea în procesul de reabilitare a clădirii Primăriei și implicit a Turnului Primăriei, au fost efectuate și lucrările de reabilitare și modernizare a ceasului din turn. De vineri, 25 iunie, „Marșul lui Iancu” poate fi din nou auzit zilnic, între orele 8:00 – 20:00.

În cadrul lucrărilor de modernizare a ceasului, s-a realizat automatizarea mecanismului, iar cele 4 cadrane au fost schimbate.

În ceea ce privește reabilitarea Turnului Primăriei, s-a finalizat parțial reabilitarea exterioară a acestuia, urmând acum și pregătirea zonei interioare și amenajarea expoziției de bază în vederea primirii turiștilor. Se estimează că acest obiectiv turistic va fi deschis în luna septembrie.

Dintre cele trei faţade ale clădirii, cea dinspre strada Tudor Vladimirescu este marcată de „Turnul Primăriei”. Acesta are o înălţime de aproape 50 m şi are 4 nivele principale, din care trei de panoramă.

La nivelul I se află mecanismul orologiului, numit „ceasul mamă” şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904, de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezso. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu”.

Dacă până în 1992 inerţia greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, din anul 1992 pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor. Acum după finalizarea lucrărilor de modernizare a mecanismului, pendulul este acționat electronic automat.

Distribuie informația
Alte știri