Marșul Memoriei „ in amintirea evreilor deportați în lagărele naziste în urmă cu 79 de ani

Cu 79 de ani în urmă, începând cu ziua de 25 mai, evreii orădeni erau deportați spre lagărele naziste.De aceea, joi, a avut loc Marșul Memoriei, pentru a îi comemora pe cei care au avut parte de suferințe și destine frânte din cauza Holocaustului. Punctul de întâlnire al participanților a fost la  Sinagoga Ortodoxă de pe strada Mihai Viteazul.

„Nu vă pot spune bine ați venit, pentru că poate dacă istoria nu scria această pagină rușinoasă, nu mai veneam” a declarat Felix Koppelmann,  preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

El a vorbit printre altele despre frumusețea orașului nostru și importanța evreilor în societate, aceștia marcând civilizația din Oradea, cultura și știința. Din cei 33.000 de evrei au supraviețuit și s-au întors aproximativ 2000.

„Memoria lor o păstrăm,  (…) Ce s-a întâmplat acum 79 de ani,  niciodată, nu numai aici, nicăieri în lume, să nu se mai întâmple” a spus preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

De asemenea, a luat cuvântul Robert Schorr, Directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea, mulțumind celor prezenți că au ales sa participe la această manifestație.

„Este esențial să cunoaștem ororile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (…) în numele ,, Soluției Finale” populația evreiască a fost în mod sistematic si organizat suprimată, lichidată”, spune Diana Iancu, muzeograf  la Muzeul Țării Crișurilor.

În amintirea evreilor a avut loc și un scurt moment muzical susținut de  Filip Mureșan la pian și Ion Popa la flaut ( elevi de la Liceul de Arte), interpretând o melodie din coloana sonoră a filmului ,, Lista lui Schindler”.

După momentul muzical, cu toții au  ieşit în curtea Sinagogii, la Monumentul Holocaustului, unde Shraya Kav,  prim rabinul Comunităţii Evreilor din Orasea  a spus o rugăciune, urmată de un moment de reculegere. Elevii au primit un banner cu Marșul Memoriei pe care l-au ținut în față în timp ce se îndreptau spre  Strada Evreilor Deportaţi pentru a ajunge în final în Parcul Nicolae Bălcescu, la Memorialul Eva Heyman.

Au fost spuse câteva discursuri despre aceste fapte din istorie care au lăsat o amprentă profundă, învățându-ne totodată cât de important este să fim atenți la orice tendințe care amenință valorile democratice, societatea noastră putând foarte ușor să comită iar atrocități.  Au fost citite câteva pasaje emoționante din jurnalul Evei Heyman, fetița de doar 13 ani a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, acesta avea să devina un  important document al perioadei Holocaustului, prezentând povestea cutremurătoare a evreilor, din perspectiva unui copil.

În final cei prezenți au pus flori  pe soclul statuii.

Acest eveniment a fost organizat de Muzeul Ţării Crișurilor în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor. Au fost prezenți membri ai comunității evreiești,  elevi si profesori de la Liceul de Arte Oradea, Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Ady Endre” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”.

Larisa Bărcui, Jurnalism anul 2

Distribuie informația
Alte știri