Martiri ai inchisorilor comuniste, Ioan Suciu și Alexandru Todea, in scrieri contemporane

Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a fost, vineri, 26 mai, gazda a două lansări de carte, avand in prim-plan doi episcopi martiri ai bisericii unite: Ioan Suciu și Alexandru Todea.

E vorba de volumele “Fecioara din Fatima – Episcop Ioan Suciu”, autor pr. Cristian Sabău, respectiv „Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securităţii” autor Sergiu Soica. Evenimentul s-a desfasurat in prezența PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, respectiv a PSS Laszlo Băcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Referindu-se la volumul „Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securităţii”, PSS Virgil Bercea și-a adus nu doar contribuția financiară ci și cea documentară, deoarece episcopul orădean este nepotul Cardinalului Todea, si care a mentionat ca “este înspăimântător ce eșafodaj uriaș a creat Securitatea pentru a-l urmări pe acest om. Acest volum se bucură, pe lângă zecile de note informative ale Securității și de studiul introductiv al lui Sergiu Soica care vine să ofere un altfel de portret decât cel zugrăvit de Securitate unchiului meu, Cardinalul Todea”.

Autorul cărții, Sergiu Soica a realizat un studiu introductiv foarte complex asupra informatorilor și a notelor lor. ”Am identificat 34 de ofițeri de securitate și 73 de informatori, în total peste 100 de persoane care au fost angrenate doar să urmărească un singur om.

Distribuie informația
Alte știri