Masa rotundă internațională: Eastern EU Borders in time of Pandemic. Consolidating the academic-civil society-policy-making triangle

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, a organizat, în perioada 27-28 mai 2021, Masa rotundă internațională cu tema “Eastern EU Borders in time of Pandemic. Consolidating the academic-civil society-policy-making triangle”. Evenimentul a constituit una din acțiunile proiectului Erasmus +, ENACTED. European Union and its neighbourhood. Network for enhancing EU’s actorness in the Eastern borderlands, coordonat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Manifestarea a avut un format hibrid (on-line și on-site), reunind 23 de participanți la Oradea, cărora li s-au alăturat virtual și alți cercetători și cadre didactice de la universitățile partenere ale proiectului: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Oradea, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți (Ucraina), Institutul de cercetări regionale al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, Școala Superioară de Economie din Varșovia (Polonia) și Universitatea din Debrecen (Ungaria).

Discuțiile purtate în cadrul Mesei Rotunde au avut drept scop să evalueze rolul acțiunilor comune ale actorilor din triunghiul universitate – societate civilă – decidenți politici în redefinirea zonelor de frontieră europene, prin formularea de noi strategii și modalități de cooperare pentru rezolvarea problemelor create de criza pandemiei, în toate domeniile: politic, social, economic și cultural. În acest context, participanții au avut intervenții și schimburi de idei legate de subiecte precum: frontierele și securitatea în timpul pandemiei, Europa și lumea – unite în izolare, Uniunea Europeană și statele membre în perioada pandemică, pandemie și conspirație – o nouă ruptură între cetățeni, o nouă frontieră în relațiile umane.

Directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene

Lector univ.dr. Florentina Chirodea

Distribuie informația
Alte știri