Măsuri luate la nivel de Bihor, în contexul alertei la nivel global determinată de virusul ucigaș din China

Foto: capital.ro

În cursul zilei de joi, 23 ianuarie, la sediul Instituției Prefectului Județul Bihor, a avut loc o întâlnire între prefectul Dumitru Țiplea și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor, pentru a stabili măsurile care se impun local, în contexul alertei la nivel global  determinată de apariția în provincia Wuhan, China a unor focare de infecție cu un nou coronavirus (2019 nCov).

Astfel, conform instrucțiunilor transmise de  Ministerului Sănătății, s-a procedat la informarea imediată a tuturor medicilor de familie, unităților sanitare cu paturi, Aeroportului Internațional Oradea și a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, cu privire la măsurile și procedurile adoptate de către Grupul tehnic de lucru constituit în regim de urgență la nivelul ministerului.

În ceea ce privește aeroporturile care operează curse internaționale, Ministerul Sănătății a făcut de asemenea, următoarele recomandări:

•        Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38 ᴼC.

•        Asigurarea distribuirii de Carduri de alertă la porțile îmbarcare / sosire, control pașapoarte, săli de așteptare, etc,  conținând informații importante și recomandări pe care călătorii trebuie să le urmeze la întoarcerea în România.

•        Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afișe informative la porțile îmbarcare / sosire, control pașapoarte, săli de așteptare, etc.

•        Asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7) în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezinta simptomatologie respiratorie / febra.

•        Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantități suficiente de materiale de protecție pentru personal (măști și mănuși) precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.

•        Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii cu cantitați suficiente de materiale de protecție pentru personal (măști și mănuși) precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.

Deși există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, facem următoarele recomandări pentru călătorii care planifică să viziteze sau sunt în vizită în provinciile vizate – orașul Wuhan, Provincia Hubei, China sau provinciile Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi.

– să evite vizitarea ”piețelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte și să evite contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii;

– să respecte o bună igienă a mâinilor și alimentelor;

– călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse +/- dificultate de respirație) și febră, care revin din provinciile vizate, sunt sfătuiți să își pună masca de nas și gură, să sune la 112 și să se adreseze secției/spitalului de boli infecțioase cel mai apropiat, unde să menționeze medicului infecționist istoricul de călătorie;

– în plus, din cauza activității gripale endemice din China, călătorii trebuie să fie vaccinați antigripal cu minim 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă.

Cancelaria Prefectului

Distribuie informația
Alte știri