„Matia Corvin – Viața la Curtea Regală”, la Muzeul Orașului Oradea

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a găzduit, ieri, 29 noiembrie 2019, vernisajul unei expoziții de excepții, închinată regelui Matia Corvin, realizată în colaborare cu Palotas Erica din Kiskunfelegyhaza.

Expoziția „Matia Corvin – Viața la Curtea Regală” este o expoziție itinerantă, care a fost realizată de curatorul Palotas Erika din Kiskunfelegyhaza și a fost lansată în anul 2018, cu ocazia evenimentelor dedicate regelui Matia Corvinul. Proiectul reușește să pună în prim plan o perioadă din Evul Mediu într-un mod neconvențional în formă tridimensională, utilizând efecte sonore și vizuale.

„Personajul central este regele Ungariei, Matia Corvinul (Matei Corvin) pomenit ca Matia cel Drept (1458-1490). El a fost fiul cel mic al comandantului militar din Transilvania, Iancu de Hunedoara. Regele Matia este o personalitate istorică bine cunoscută din secolul al XV-lea, este amintit și astăzi în multe istorisiri și cântece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept, a fost un om de vocație multiplă, vorbea maghiara, italiana, croata, latina și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave”, a declarat directoarea Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșea.
Această opinie se bazează și pe cronicile redactate la Curtea Regală de umaniști: eruditul Galeotto Marzio sau biograful regelui Antonio Bonfini, care au prezentat Curtea Regală și evenimentele petrecute probabil într-o lumină avantajoasă pentru regele Matia. În opinia publică, domnia lui Matia Corvinul este considerată una dintre epocile de aur ale regatului Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale armate de mercenari, Fekete sereg (Armata neagră).

„În 24 februarie, în calendarul catolic se sărbătorește ziua Sfântului Matia, deci acest sfânt Matia beneficiază de o cinste aparte în lumea catolică, dar în lumea ortodoxă nu beneficiază de o la fel de mare apreciere. În lumea ortodoxă este mult mai cunoscut evanghelistul Matei, prin urmare apropierea de nume dintre Matia, repet sfânt, mult venerat în lumea catolică și evanghelistul Matei din lumea ortodoxă, a dus la această confuzie. Varianta corectă pentru acest personaj important este cea de Matia sau Matiaș”, a afirmat directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea, Ioan Ciorba.

Curatorul expoziției Palotas Erika a afirmat că „au fost în jur de 15 specialiști din mai multe domenii care au lucrat la acest proiect expozițional. Un an și jumătate a durat documentarea pentru expoziție. Au fost implicați istorici pe parte medievală, de costume și alte detalii. Începând de la croitori, sculptori, specialiști în design facial, vestimentar, templieri, cu toții au contribuit la această expoziție. Am stat foarte aproape de ei și le prezentam personajul, astfel încât, să îl redea cât mai fidel”. Curatorul a mai precizat că o studentă a lucrat timp de o lună la un la implantarea firelor de păr a unuia dintre personaje. Toate lucrările au fost create manual. Această expoziție are o legătură strânsă și cu lucrările celebrului pictor Leonardo da Vinci, completare a aceeași perioade renascentiste. Cele 28 de figurile prezentate în expoziție sunt organizate în cinci scene tematice (umanismul – religia – științe; artele; arhitectura, sculptura, pictura; războaiele purtate și Armata Neagră; curtea regală și diplomația în evul mediu, precum și muzica și iubirea).

Expoziția poate fi vizitată până în mai 2020, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00. Prețul unui bilet este de 10 lei/persoană (adult/copil).

Ana-Maria Silaghi, Jurnalism, anul II

Distribuie informația
Alte știri