Mecanismul COVAX de distribuţie de vaccinuri anticoronavirus, la final

Foto: who.int

La 31 decembrie, comunitatea internaţională va pune capăt programului COVAX, o iniţiativă mondială fără precedent menită să asigure accesul echitabil şi corect la vaccinuri sigure şi eficace, prin intermediul căruia au fost distribuite 2 miliarde de doze, în principal ţărilor în curs de dezvoltare, şi cu care se estimează că au fost evitate 2,7 milioane de decese din cauza coronavirusului pe întreaga planetă, transmite vineri EFE.

Sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a Fondului ONU pentru Copii (UNICEF), a Alianţei pentru vaccinuri GAVI şi a Coaliţiei pentru inovaţii în pregătirea epidemiei (CEPI), programul COVAX a fost conceput pentru a da un caracter universal noilor vaccinuri care au apărut împotriva COVID-19 şi a împiedica administrarea lor numai în cele mai bogate ţări din lume.

Sub motto-ul „nimeni nu va fi în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă”, repetat până la saţietate de liderii acestor organizaţii, programul a reuşit să facă în aşa fel încât rata de vaccinare împotriva coronavirusului în cele mai sărace economii să ajungă în prezent la 57%, ceva mai mică decât rata globală medie, de 67%.

Lansat la mijlocul anului 2020, chiar înainte ca primele vaccinuri anti-COVID-19 din lume să fie inoculate la sfârşitul acelui an, COVAX a creat o reţea de distribuţie conform căreia ţările dezvoltate puteau dona surplusul, ţările cu venituri medii le puteau obţine la preţuri reduse şi 92 de economii considerate cu venituri mici conform grilelor ONU urmau să le primească cu titlu gratuit.

COVAX nu a pus capăt complet inegalităţii de vaccinare între ţările bogate şi cele sărace, a contribuit totuşi la atenuarea acesteia, distribuind trei din patru doze în ţările cu venituri mici în timpul pandemiei.

Deşi COVAX se încheie oficial, distribuţia vaccinurilor anticoronavirus în ţările în curs de dezvoltare va continua prin Alianţa GAVI pentru vaccinuri cel puţin între 2024 şi 2025, cu 83 de milioane de doze deja solicitate de 58 de ţări.

Distribuie informația
Alte știri