Medicamentele “la bucată” nu se vor mai vinde în România

Uniunea Europeană impune reguli noi în ceea ce privește farmaciile. Sâmbătă, 9 februarie, intră în vigoare o directivă europeană care îşi propune să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice repede pe cele falsificate.

În România, regulamentul va avea însă, şi efecte adverse – bolnavii săraci, nu îşi vor putea procura doar o pastilă sau două, aşa cum se întâmplă acum. De asemenea, producătorii mici, obligaţi să investească masiv în noi linii de ambalare a pilulelor, vor mări preţurile sau vor ieşi de pe piaţă.

400 de medicamente falsificate – în special pentru cancer- au fost raportate în Europa- inclusiv în Romania- în ultimii patru ani. Până acum, anchetatorii nu puteau ajunge de la o folie sau o pastilă direct la producător. Exact asta încearcă să facă noul sistem-va controla în 300 de milisecunde, cât durează scanarea şi conectarea la o bază de date de pe tot continentul, dacă pastilele cumpărate sunt produse, distribuite legal şi în termenul de valabilitate, conform stirileprotv.ro.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri