Medicii de familie și cei din policlinici au continuat protestele în București și în alte orașe din țară. Ei se plâng că măsurile anunțate de autorități le vor scădea veniturile cu cel puțin 30%.
Și serviciile pe care le oferă pacienților vor avea de suferit, spun protestatarii, iar oamenii vor fi nevoiți să plătească analizele și consultațiile din banii lor. Miercuri, medicii vor să iasă din nou în stradă, în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Dacă guvernul taie cele 30 de procente din buget, problemele nu vor întârzia să apară, spun medicii. Cei mai mulți au angajați, dar și cei care în ultimii ani au dotat cabinetele cu echipamente cumpărate prin credite se bazează pe aceste venituri venite din decontarea consultaților. Medicii de familie spun că, dacă proiectul de lege va fi aprobat, unele cabinete s-ar putea chiar închide.
Pe 18 ianuarie, reprezentanții medicilor de familie vor avea o serie de consultări cu reprezentanții CNAS, unde speră că vor reuși să rezolve situația fără ca bugetul destinat medicinei de familie să fie afectat.
În condițiile în care medicii amenință că nu vor mai semna contractele cu casele de asigurări de sănătate de la 1 februarie, trebuie găsită o soluție.
Medicii de familie sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Acest lucru înseamnă că medicii de familie ar putea continua să acorde aceleași servicii medicale, dar contra cost.