Mesajul de final de an al primarului Florin Birta

Suntem la finalul unui an imprevizibil și provocator, în care a trebuit să găsim soluții la criza generată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaz și materiale de construcții.

În ciuda contextului nefavorabil, proiectele municipalității nu au stat pe loc. Ba dimpotrivă. Am demarat proiectul celor șase pasaje subterane din Centrul Civic, convinși fiind că, dincolo de deranjul de acum, la finalul lucrărilor cu toții vom remarca utilitatea acestei investiții.

În același timp, am finalizat primul coridor de mobilitate urbană din România: mă refer la modernizarea bulevardelor Nufărul – Cantemir. Am avansat considerabil inclusiv cu proiectele de amenajare a centrelor pietonale de cartier Cazaban, Magnoliei și Nufărul.

Am făcut pași importanți în ceea ce privește realizarea noului spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa și am schimbat înfățișarea unor zone degradate din oraș, prin amenajarea de spații verzi și de relaxare pentru toate vârstele.

Am reușit să deblocăm proiecte importante pentru comunitate, precum amenajarea Piațetei Independenței de pe malul Crișului, a Pieței Cetate, dar și a parcării subterane din jurul Catedralei Ortodoxe.

Investim în eficiența energetică a clădirilor publice. 2022 a fost anul în care am atras finanțări de zeci de milioane de euro aferente proiectelor depuse prin PNRR, pentru reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ și a blocurilor de locuințe. În continuare, investim în modernizarea sistemului municipal de termoficare, inclusiv prin extinderea resursei de apă geotermală, pentru producerea agentului termic.

În cursul acestui an, Oradea a reușit să atragă mari investitori privați, care vor aduce plus-valoare economiei locale. Nokian Tyres va deschide la Oradea o fabrică de anvelope pentru autoturisme, investiția cifrându-se la 650 milioane de euro. Stihl va aduce în orașul nostru o nouă locație de producție, printr-o investiție în valoare de 125 milioane de euro, iar Press Glass va investi 50 de milioane de euro în noua fabrică de la Oradea.

Aceste realizări nu ar fi fost însă posibile fără sprijinul dumneavoastră și fără implicarea necondiționată a colegilor mei din Primăria Oradea, bine pregătiți și devotați interesului public.

În 2023 ne vom concentra pe finalizarea investiţiilor deja începute și pe implementarea noilor proiecte, finanțate cu precădere prin fonduri nerambursabile.

Îmi propun să accelerăm ritmul de dezvoltare a Oradiei și sunt convins că împreună vom reuși să realizăm lucruri bune pentru comunitatea în care trăim.

Anul Nou să ne aducă tuturor sănătate și împliniri pe toate planurile!

Distribuie informația
Alte știri