Mesajul prefectului Dumitru Țiplea cu ocazia a 103 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea

„Municipiul reședință al județului Bihor sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment major din istoria sa – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu Generalul Traian Moşoiu. Eliberarea orașului marchează intrarea sa în componența României Mari, așa cum au hotărât delegații români la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Participant la marile bătălii ale Armatei Române din timpul primului război mondial, precum cele de la Mărăşti ori Mărăşeşti, Generalul Traian Moşoiu a contribuit la eliberarea treptată a Transilvaniei. La 13 aprilie 1919 a fost numit comandant al Grupului de Armate Nord şi în această calitate a comandat corpul de armată cu sediul la Ciucea care a eliberat Oradea de sub regimul sovietic instaurat de Bela Kun.

În dimineaţa zilei de Paşti, la 20 Aprilie 1919, fruntașii orașului au ieșit în întâmpinarea generalului Moşoiu cu pâine şi sare. În după-amiaza zilei, generalul Traian Moşoiu, însoţit de generalii şi de ofiţerii săi, a intrat în clădirea Primăriei, preluând oficial conducerea oraşului și instaurând administrația românească.

Astăzi, 103 ani mai târziu, Oradea este un oraș liber și în plină dezvoltare. Aducem omagiu celor care s-au jertfit pentru eliberarea noastră. Doamne-ajută!”

Distribuie informația
Alte știri