Mesajul primarului Florin Birta, cu prilejul zilei de 20 Aprilie – ziua eliberării Oradiei 

Aniversarea momentului istoric petrecut la 20 Aprilie 1919 ne oferă, de fiecare dată, prilejul de a privi trecutul, prezentul, dar și viitorul într-o cheie integratoare.

La Oradea, 20 Aprilie reprezintă o zi a înnoirii angajamentului pe care îl avem atât față de generațiile de orădeni care au modelat în chip frumos istoria acestui oraș, cât și față de cele care îi vor scrie viitorul.

O coincidență fericită a făcut ca trupele române conduse de generalul Traian Moșoiu să intre în Oradea într-o superbă zi de Paști. Bucuria generală cu care populația orașului din acea vreme îi întâmpina pe ostașii români indica, în același timp, o importantă valoare comună, împărtășită dincolo de orice alte diferențe, chiar și în Oradea greu încercată din anii Primului Război Mondial.

În fața amenințării extreme, reprezentată de regimul bolșevic impus de Bela Kun, orădenii de atunci au făcut front comun. În schimb, au ales să îi întâmpine entuziaști pe cei care reprezentau garanția unui viitor caracterizat prin echilibru, în pas cu principiile unei modernități sănătoase, bazată pe respectarea drepturilor tuturor orădenilor, indiferent de etnia sau credința lor. Mă refer, desigur, la administrația românească adusă de generalul Traian Moșoiu și Armata Română, sub patronajul providențial al majestăților lor – Regele Ferdinand și Regina Maria.

Putem spune că la 20 Aprilie 1919 Oradea a intrat într-o nouă etapă istorică. Felul în care a fost relatată istoria acelor evenimente, dar și climatul social ce caracterizează Oradea de azi ne indică valorile la care au consimțit, și continuă să consimtă, orădenii de ieri și de azi: respect reciproc, spirit tolerant si patriotism local.

Dădeam exemplul orădenilor de la anul 1919, cei care îi întâmpinau bucuroși pe ostașii români. Orădenii de atunci erau încredințați că, dincolo de orice diferențe etnice sau culturale, echilibrul și spiritul tolerant promise de noua administrație erau oricând preferabile derapajelor extreme ce fuseseră deja demonstrate din plin de către adepții bolșevismului sovietic, de la acea vreme.

Așadar, tradiția acestui loc ne obligă să plănuim viitorul într-o cheie integratoare, care să țină cont de nevoile fiecăruia, astfel încât să ne putem simți bine cu toții, aici, acasă. În același timp, responsabilitatea față de viitoarele generații de orădeni ne cere să ne folosim la maximum de instrumentele pe care le avem azi la dispoziție, spre a genera o dezvoltare susținută si continuă a orașului nostru.

Știm cu toții cum timpul trece implacabil și de cele mai multe ori ocaziile irosite nu se mai întorc. Este motivul pentru care noi, toti avem datoria de a folosi din plin toate resursele pe care le avem la dispoziție, pentru a pune în practică proiecte mari, dar cu adevărat utile orașului nostru. Apartenența la Uniunea Europeană ne oferă acum ocazia istorică de a recupera decalaje importante, acumulate de-a lungul mai multor decenii.

În același timp, suntem nevoiți să acceptăm și o altă realitate: anume că această ocazie istorică aduce cu sine deranjul inerent al șantierelor, pe care le găsim in ultimii ani într-o densitate fără precedent, pentru istoria recentă a orașului nostru.

Pentru a fi siguri de succesul orașului nostru, țin să fac apel la spiritul civic al orădenilor, la responsabilitatea și patriotismul local puternic înrădăcinat aici, chemându-vă să fim cu toții parteneri. Astfel încât împreună, oameni de bună credință, să ducem Oradea spre nivelul de dezvoltare și de bunăstare pe care ni-l dorim cu toții.


LA MULȚI ANI, ORADEA!
LA MULȚI ANI, ORĂDENI!

Florin Birta,

Primarul Municipiului Oradea

Distribuie informația
Alte știri