Vineri, studenții din anul II de la Specializarea Jurnalism din Oradea au organizat un eveniment de sensibilizare și conștientizare a consecințelor privind violența domestică, „Dragostea nu lovește!”, dorind astfel să marcheze Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, statuată pe 25 noiembrie.
Participanții, cadre didactice de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (Universitatea din Oradea), studenți și invitați speciali, și-au exprimat solidaritatea față de victimele violenței domestice și au pledat pentru schimbări semnificative în abordarea acestui grav fenomen. Aproape 80.000 de cazuri de violenţă domestică au fost raportate în România, în primele 9 luni din acest an. Zilnic, la nivel național, fiind înregistrate 160 de cazuri de violență domestică.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Ioana Indrieș, comisar șef de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor; Ottilia Vura, psiholog, coordonator proiecte la Fundația Lampas; dr. Cristina Liana Pușcaș, cadru didactic universitar, și Rebeca Șoptirean, studenta la Jurnalism. Maria Oprea, studentă anul II, a fost moderatorul discuțiilor. Celor prezenți le-au fost oferite informații utile despre resursele disponibile pentru cei afectați și modalități concrete prin care membrii comunității pot contribui la prevenirea și eliminarea violenței domestice.
În cadrul evenimentului „Dragostea nu lovește!” s-a adus în discuție și o aplicație numită Bright Sky Ro care reprezintă o sursă de susținere importantă în eforturile de combatere a violenței domestice, facilitând accesul la informații și resurse cruciale pentru cei care au nevoie de ajutor. Cu o interfață prietenoasă și ușor de utilizat, această aplicație își propune să ofere informații esențiale și soluții eficiente pentru cei afectați de violența domestică.
Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost stabilită în anul 1999 prin Rezoluția 54/134 adoptată de către Adunarea Generală a ONU, data aleasă fiind 25 noiembrie a fiecărui an. Această zi reprezintă un prilej important pentru a reflecta asupra problemelor legate de violența domestică și pentru a promova o societate în care iubirea și respectul să prevaleze. Culoarea aleasă pentru a însoți mesajele campaniilor aferente violenței domestice este portocaliu.
Maria Bianca Banc, Jurnalism, an II
Foto credit: Maria Fezer