Metodă SF de colectare a gunoiului la o Asociație din Oradea: proprietarii primesc saci cu coduri iar incintele metalice au scanere/ Proiectul pilot s-ar putea extinde în tot orașul

Un program-pilot se va desfășura, pe parcursul a trei luni, la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea, având ca scop o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri din Oradea.

„Anul trecut, după consultările pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, am stabilit ca până la finalul anului să nu introducem colectarea și taxarea per volum, ci să mergem cu taxarea per persoană în zona de blocuri. Este un proiect pe care trebuie să-l implementăm cu grijă. În România, încă, acest mod de colectare selectivă nu este implementat la nivel naţional. Am ajuns la o concluzie cu firma de salubritate să prorogăm acest termen de la care se va plăti pentru cât arunci și să rămână în continuare tariful de 17.87 de lei/persoană, cel puțin încă 6 luni. Colegii de la Direcția Tehnică lucrează la un proiect-pilot care va fi implementat la o asociație de proprietari din Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.

Saci cu coduri RFID

Scopul principal al proiectului-pilot este de a identifica cantitatea (volumul), tipul deșeurilor reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației de proprietari „Cartier Prima”.

„Metoda de implementare ‘plătește pentru cât arunci’ are drept scop reducerea cantității de deșeuri care ajunge la depozitare și creșterea ratei de reutilizare, respectiv reciclare. Durata de desfășurare este de 90 de zile, între 25 ianuarie și 25 aprilie 2022. Asociaţia de proprietari ‘Cartier Prima’ are arondate 790 de persoane, 545 de apartamente aferente blocurilor A1, B1, C1, A2, B2, C2, A3, A4, BC4, DE4 care depozitează deșeurile generate în cadrul celor 5 incinte metalice cu intrare separată”, a punctat Adina Pop, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

Astfel, asociația de proprietari va primi saci cu coduri RFID (Radio-Frequency Identification) de la operatorul SC Rer Vest SA și va avea în dotare un scaner, asigurat de SC Cargo Track Solutions SRL, care va permite citirea codului de bare din lotul din care provin sacii cu coduri.

Totodată, vor putea fi identificate următoarelor date ale fiecărui utilizator: numele și prenumele, numărul apartamentului, nr. blocului, codul deșeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deșeurilor, urmând ca după scanare să asigure împărțirea sacilor fiecărui locatar corespunzător tipurilor de deșeuri reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă.

Asociația de proprietari va avea în dotare o aplicație Web, asigurată de către SC Cargo Track Solutions S.R.L pe o stație-calculator cu user-ul și parola aferente, aplicație care pe timpul derulării activității va genera rapoarte, statistici cu stadiul de implementare a proiectului pilot.

Incintele metalice, dotate cu sisteme performante de supraveghere video

Este vorba despre volumul de deșeuri generate de fiecare număr de apartament, tipul deșeurilor generate, cantitatea de deșeuri totală generată în vederea facturării către operatorul serviciului public de salubrizare.

Incintele metalice vor fi dotate cu:

– un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, fiecare accesare a incintei permițând accesul și introducerea de către fiecare utilizator a unui anumit volum de deșeu în recipientele de colectare separată;

– o cameră de supraveghere video 24/7 prevăzută cu algoritmi de inteligență artificială, care vor crea în mod automat un incident în momentul în care detectează deșeuri depozitate necorespunzător de către utilizatori.

După scanarea  efectuată cu sacul cu cod RFID la intrarea în incinta metalică, de către fiecare utilizator în parte, se deschide ușa incintei metalice și se atribuie instantaneu utilizatorului volumul de deșeuri generat, care va fi stocat în baza de date administrată în acest sens de către asociația de proprietari/operator/municipalitate, în vederea facturării lunare.

Directorul adjunct Adina Popa a enumerat şi incidentele identificabile care vor putea fi depistate și semnalate de camera de supraveghere video:

– forțarea uşii incintei metalice;

– lăsarea ușii incintei metalice deschise de către operator/utilizatori;

– încercarea de a introduce saci necorespunzători;

– depozitări clandestine lângă incintele metalice;

– deteriorarea în orice mod a incintei metalice;

– depozitarea neconformă a deșeurilor în cadrul incintei metalice.

Pe viitor, în funcție de constatările și rezultatele obținute în cadrul programului pilot, se poate crea o aplicație care să permită monitorizarea în timp real a tuturor incintelor metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere și similare din Oradea.

Distribuie informația
Alte știri