Duminică, 6 octombrie 2019, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (C.A.P.D.D. Bihor), în parteneriat cu Primăria comunei Remetea, organizează, şi la peştera Meziad, două ture ghidate de cercetătorul Călin Ghemiş. Arheologul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea a dedicat o parte a activităţii sale cunoaşterii celor mai vechi forme de locuire umană din peşterile judeţului Bihor. Pe parcursul incursiunilor subterane, care încep de la ora 11:00 şi 12:00, specialistul muzeului orădean le va explica participanţilor de ce s-au mutat strămoşii noştri în peşteri şi ce condiţii de locuire le ofereau acestea. Preţul biletelor este cel obişnuit; 20 de lei adulţi şi 15 lei copii.
În aceeaşi zi, tot la peştera Meziad, va fi inaugurat „situl arheologic miniatural” în care, beneficiind de instrumentarul specific, copiii pot descoperi reproduceri ale unor obiecte antice găsite în peşteri bihorene.
Trei panouri, amplasate deja la intrare, parte a proiectului „Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri”, întregesc bagajul de informaţii puse la dispoziţia turiştilor. Panourile vorbesc despre felul în care, de-a lungul veacurilor, oamenii au folosit peştera drept locuinţă, loc de cult sau adăpost.
„Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri”, este un proiect finanțat în cadrul programului „Spaţii verzi”, susţinut de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat.