Miercuri, 1 februarie, începe prima sesiune parlamentară din 2023

Foto: economica.net

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, miercuri, prima sesiune parlamentară ordinară a acestui an.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, au convocat cele două foruri legislative de la ora 16,00 şi, respectiv, ora 12,00.

Conform reglementărilor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Birourilor permanente – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedinţilor, care sunt aleşi la începutul legislaturii.

Alegerea conducerilor celor două Camere legislative se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Pe agenda noii sesiuni parlamentare urmează să se afle proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Liderii PSD şi PNL au anunţat, printre priorităţile legislative, proiectele privind Educaţia şi reforma pensiilor speciale.

Liberalii au anunţat ca prioritate şi proiectul privind creşterea de la 2.000 lei la 3.000 lei a pragului de la care sunt impozitate pensiile.

Parlamentarii vor dezbate şi alte proiecte care ţin de îndeplinirea jaloanelor din PNRR şi ordonanţe adoptate de Executiv.

În plus, este de aşteptat ca, în cazul rotaţiei premierilor între PNL şi PSD, prevăzută în protocolul coaliţiei de guvernare pentru mai, să fie supuse spre dezbaterea celor două Camere ale Parlamentului mai multe proiecte care vor fi incluse în programul de guvernare.

Distribuie informația
Alte știri