Mihai Agafița și Dalibor Karvay la Filarmonica de Stat din Oradea

Filarmonica de Stat Oradea, a găzduit, joi seara, 8 noiembrie, un nou concert simfonic desfășurat sub bagheta dirijorului din Republica Moldova, Mihai Agafița.

În prima parte a programului melomanii au audiat două lucrări compuse de Antonin Dvořák, prima dintre ele fiind Dansul slav, op. 46, nr. 8. Ele au fost concepute iniţial pentru două piane şi apoi orchestrate pentru ansamblul simfonic. Cele două serii formate din câte opt piese au luat naştere în 1878 (op. 46) şi în 1886 (op. 72), ambele aducând un deosebit succes compozitorului, bucurându-se şi astăzi de o deosebită popularitate.

S-a continuat cu Concertul pentru vioară și orchestră în la minor, op. 53., lcrare dedicată violonistului Joseph Joachim, cel care l-a ajutat pe Dvořak cu mai multe sfaturi de-a lungul procesului de compoziţie. Prima versiune a piesei a fost concepută în 1879, ulterior fiind reeditată de două ori.

Cea de-a doua parte a concertului a debutat cu Simfonia Manfred, op. 58, de Piotr Ilici Ceaikovski, compusa în anul 1885 si inspirata din poemul dramatic al lui Byron. Prima audiţie a Simfoniei a avut loc în 1886, la Moscova, şi i-a adus un mare succes compozitorului. Deşi are conţinut programatic bine definit, lucrarea urmează principiile tipice construcţiei simfonice. Este compusă din trei părți și un final, fiecare parte reprezentând un tablou din drama lui Byron.

Concertul l-a avut ca solist pe tânărul Dalibor Karvay, care a impresionat publicul cu o prestație impecabilă la vioară, instrumental la care cântă de la vârsta de 3 ani.

Alin Pop, Jurnalism, An II

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri