Mihai Șora împlinește 103 ani. Filosoful si-a petrecut toate vacantele copilariei in Bihor

Mihai Şora, marele filosof şi eseist român împlineşte azi 102 ani. Acesta s-a născut pe 7 noiembrie 1916, Ianova, Comitatul Timiș, Austro-Ungaria, ca fiu de preot ortodox originar din satul bihorean Feneriș, locul in care filosoful si-a petrecut toate vacantele de vara si uneori si pe cele de Pasti, pana la varsta de 15 ani.

„Singura taranime pe care o cunosc de la vatra e cea din partea apuseana a tarii, inclusiv cea din Bihor (tatal meu se trage din depresiunea Beiusului, situata intre Muntii Codrului si Apusenii propriu-zisi)”, spune filosoful care, chiar in primavara acestui an, a vizitat locurile copilariei de langa Beius iar apoi a postat pe Facebook cateva amintiri insotite de o fotografie din cimitirul satului.


„Dealurile și pășunile copilăriei mele au rămas tefere, chiar dacă au dispărut casele de lemn, iar prunii și cireșii nu mai sunt aceiași. Bunicii nu se mai cațără în copaci, ci își duc scăunelul la subțioară, urcând coasta-boacii lor până pe culmea de unde pot privi – încrezători, dar nu mai puțin îngrijorați – spre zarea surpată și tulbure a țării.Dragi copii,
la Feneriș s-au copt cireșele. Bucurați-vă de ziua aceasta și de toate zilele – albe, negre ori pestrițe – care vor veni.„, a scris Mihai Șora.


Mihai Șora s-a căsătorit pe 19 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora, potrivit Wikipedia. Prima lui soție, scriitoarea Mariana Șora, a părăsit România la sfârșitul anilor ’70; a decedat la München, în Germania, în anul 2011, la vârsta de 94 de ani.

Din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, Mihai Șora este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie. Anul acesta, Mihai Şora a participat activ la protestele împotriva guvernului, în ciudat vârstei respectabile.

Distribuie informația
Alte știri