Mii de orădeni, la concertul care a celebrat 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu

Concertul aniversar, organizat la Oradea pentru a celebra 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu, a oferit o seară plină de emoție și semnificație istorică. Momentele artistice au fost minuțios alese pentru a reflecta valorile și idealurile pentru care Avram Iancu a luptat, iar atmosfera a fost încărcată de respect și admirație față de moștenirea lăsată de acesta. Prestația artiștilor a reușit să redea cu măiestrie spiritul și dedicarea care l-au caracterizat pe Avram Iancu, oferind o experiență culturală de neuitat.

Concertul a debutat cu un moment solemn prin prezența unei tulnicărese în Turnul Primăriei Oradea, de unde a răsunat în mod simbolic Tulnicul lui Avram Iancu, transmițând semnale celorlalte tulnicărese aflate pe scena din Piața Unirii, totul în sunet de toacă urmat de un recitativ al lui Cristian Strugar, menit să introducă spectatorii în emoția concertului. Apogeul acestui moment a fost unirea tulnicelor într-un singur punct, fiecare reprezentând câte o regiune istorică a țării. Imediat, în fața miilor de spectatori, și-au făcut apariția 10 soldați pașoptiști, cu drapelul țării.

Veta Biriș a deschis lista invitaților, urmată de Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean și Ciprian Roman, Mirela Mănescu, Taraful de la Vața, Antonela Ferche-Buțiu, Ana Almășana Ciontea, Marius Ciprian Pop, care a și prezentat întregul eveniment, Florica Zaha, Sava Negrean Brudașcu și nu în ultimul rând, Nicolae Furdui Iancu.

Conceptul acestui concert aparține managerului Centrului de Cultura al Județului Bihor, care s-a aflat pe scenă în dublă ipostază, acesta fiind și dirijorul orchestrei “Rapsodia Bihoreană”, care a asigurat acompaniamentul întregului spectacol la un nivel artistic de excepție. Tot orchestra “Rapsodia Bihoreană” a susținut o impresionantă suită de orchestră din Ardeal.

„Ne-am dorit să oferim orădenilor o sărbătoare dedicată lui Avram Iancu și, totodată, să trăim și să simțim cu toții românește, într-o seară închinată istoriei poporului român, chiar în inima orașului. Cred că această seară a fost o mare sărbătoare, având în vedere prezența numeroasă a spectatorilor care și-au manifestat profund simțirea și trăirea românească. A fost o onoare să îi avem pe scenă pe unii dintre cei mai reprezentativi artiști ai cântecului popular românesc, rezultând un regal folcloric deosebit.” a declarat managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, dl. prof. Liviu Buțiu.

Publicul prezent la eveniment a demonstrat o receptivitate remarcabilă. Spectatorii au fost profund impresionați de fiecare moment muzical, răspunzând cu aplauze entuziaste care au răsunat în întreaga piață, confirmând faptul că folclorul este în continuare apreciat și iubit. Energia și entuziasmul din partea publicului au creat o conexiune specială cu artiștii, amplificând emoțiile și intensitatea fiecărui moment.

În încheiere evenimentului, toți artiștii împreună cu publicul au cântat “Marșul lui Iancu”. Un ultim semnal din tulnice și soldații pașoptiști cu torțe în mână, au fost momentele care au închis evenimentul.

Spectacolul va fi transmis integral pe HORA TV în data de 30 Iunie, la ora 13:00 și în reluare, pe 2 Iulie 2024 , la ora 20:00.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri