Mii de orădeni s-au bucurat de evenimentele pregătite în centrul orașului

Mii de orădeni, de la cei mai mici până la cei mai mari, cu steaguri tricolore în mâni și cu bucuria sărbătorii în suflet, s-au adunat azi, 20 aprilie, în centrul orașului pentru a participa la manifestările pregătite de Primăria Oradea pentru a marca împlinirea a 105 ani de la intrarea trupelor române în Oradea (la 20 aprilie 1919), în frunte cu generalul Traian Moșoiu și de la instaurarea administrației românești în orașul de pe Crișul Repede.

Ziua a început cu oficierea slujbelor de pomenire pentru înaintași, atât la Biserica cu Lună, cât și la Biserica Sfântul Nicolae.

La miezul zilei, atmosfera s-a încărcat de emoție, clopotele bisericilor auzindu-se la unison la toate bisericile din Oradea și județul Bihor.

Întoarcere în timp – întâmpinarea Generalului Traian Moșoiu în ziua de Paști a anului 1919

După intonarea Imnului Național al României, cei prezenți în fața Primăriei Oradea au făcut o incursiune în timp, asistând la un moment alegoric, o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Karoly și oficialitățile vremii la 20 aprilie 1919.

Momentul a fost realizat de către Filiala Bihor a Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, cu participarea actorilor Teatrului Regina Maria, membrilor Asociației Tradiția Militară din București, a elevilor SPAPF Avram Iancu din Oradea, a elevilor SMSJ Petru Rareș din Fălticeni și membrii Ansamblului Bihorul. Personajele au fost interpretate de către : lt. col. (r) Gheorghe Nedelcu – Generalul Traian Moșoiu, Alin Stanciu – primarul Rimler Karoly, Șerban Borda – episcopul Roman Ciorogariu, Pavel Sîrghi – avocatul Aurel Lazăr, Sorin Ionescu – Narator, Adrian Tanca – șoferul.

A urmat apoi defilarea în ținută de epocă a detașamentului de reconstituire istorico-militară compus dintr-un pluton din cadrul Asociației „Tradiția Militară” din București, un pluton din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea și un pluton din cadrul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni.

Paradă militară în aplauzele mulțimii

Un moment foarte așteptat de publicul prezent a fost parada militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, la care au participat aproape 600 de persoane din cadrul armatei și peste 50 de mijloace militare MAI și MAPN.

În aplauzele mulțimii au defilat: TAB-uri B33 Zimbru, LAROM, Duster PM, container radioreleu, autostație radio PANTHER, autosanitară MEDEVAC, autocamion IVECO cu modul cartiruire, autoplatformă de intervenție și salvare de la înălțimi, autospecială de transport persoane înalt contagioși, autospecială de stingere cu tun de capacitate 10.000 litri, autospecială rutieră BMW, motociclete rutiere BMW, laborator mobil educație rutieră, autospecială acțiuni speciale Mercedes Vito, autolaborator criminalistic, autospecială de supraveghere și control al frontierei Ford Transit, Microbus VW Crafter destinat intervenției rapide, autovehicul special VW Kombi destinat intervenției rapide, autospecială Renault Master transport persoane, autospecială destinată transportului de persoane bolnave sau accidentate, autospecială Toyota Hilux pentru acces zonă montană greu accesibilă, autospecială Jeep Wrangler Rubicon acordare prim ajutor, autospecială Dacia Duster și multe altele.

Privirile spectatorilor s-au ațintit spre cer pentru a admira spectacolul aerian al celor trei elicoptere IAR 330 de la Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii.

Totodată, formațiunea Cavalerie a Direcției Generale de Jandarmi București a adus în fața publicului 12 cai, care au întregit atmosfera de epocă.

Anul 1919 – un an care a marcat destine

Oficialitățile prezente și publicul s-au îndreptat apoi spre Statuia Generalului Traian Moșoiu.

Prezent la manifestări, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă a lăudat performanțele orașului Oradea și reușitele administrației locale: „Dragi orădeni, dragi bihoreni! Aveți de ce să fiți mândri! Aveți o administrație de succes și un județ prosper! Ați construit o comunitate puternică și sunteți exemplul că în România se poate. Se poate să venim cu un alt model de dezvoltare. Aș putea să spun modelul liberal bazat pe investiții, pe capacitate managerială și pe priceperea de a atrage fonduri europene. Municipiul Oradea este astăzi faimos peste hotare pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu și este campion la proiecte de succes.”

În continuare a luat cuvântul primarul Florin Birta, care a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 20 aprilie 1919: „Anul 1919 a fost un an care a marcat destine, un an care, prin evenimentele care l-au caracterizat, a determinat evoluțiile politice pentru o lungă perioadă de timp. Dorința de libertate manifestată atunci de orădeni a fost mai puternică decât orice alt considerent politic sau cultural. Libertatea, ca axă centrală a ideologie liberale, a constituit ulterior și placa turnantă pe care s-a edificat Oradea în perioada interbelică. În acest interval, liberalismul a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea orașului, marcând o epocă de progres economic, social și cultural evident. Oradea a fost un centru urban vibrant și diversificat, unde principiile liberale au fost adoptate și implementate cu succes, în primul rând datorită structurii sociale a populației, unde profesiile liberale, dar și specificul multietnic și multiconfesional au contribuit la modernizarea și transformarea întregii comunități.”

Despre contextul și semnificația istorică a evenimentului a vorbit, în calitate de invitat, prof. univ. dr. Ion Cârja de la Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea Babeș-Bolyai, director al Școlii Doctorale în Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

A urmat apoi ceremonia depunerii de coroane de flori, unde conducerea Primăriei Oradea, reprezentată de primarul Florin Birta, city managerul Mihai Jurca, secretarul general al municipiului, Eugenia Borbei și viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș au depus o coroană de flori la Statuia Generalului Traian Moșoiu.

În final, a avut loc defilarea detașamentului de onoare.

Distribuie informația
Alte știri