UPDATE foto-video : Mii de vizitatori la a doua ediţie a Festivalului “D’ale porcului”. Voie bună şi mâncăruri alese

Cea de-a doua ediţie a Festivalului “D’ale porcului” s-a bucurat de o largă apreciere în rândul orădenilor dornici să revadă şi să retrăiască tradiţia tăierii porcului şi pregătirii toroşului, cârnaţilor, caldaboşilor, jumărilor dar şi a altor bunătăţi specifice, după reţetele vechi de la ţară.
Festivalul este un concurs de preparare tradiţională a porcului între comunele din judeţul Bihor.

Cel mai spectaculos moment a fost pârjolirea tradiţională a porcului cu paie. Momentul a atras numeroşi copii care nu mai au unde să vadă o astfel de activitate. Potrivit lui Radu Silaghi, președintele Asociației Firmelor Bihorene, faţă de anul trecut, acum în competiţie s-au înscris 23 de comune: Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Dobrești, Săcueni, Aușeu, Boianu Mare, Borș, Bratca, Căbești, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roșia, Tileagd, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei. Fiecărei echipe i s-a pus la dispoziţie câte un porc, pe care a trebuit să-l pregătească după reţetele tradiţionale.

Astfel echipele s-au întrecut în a oferi cele mai apetisante produse de la toroş, cârnaţi, caldaboşi, la jumări etc. De prin sate, fiecare echipă a mai adus spre degustare şuncă şi slănină afumată, pâine de casă şi cozonaci, brânză, ţuică şi vin, toate oferite spre degustare vizitatorilor. Abia după ora 12.00, când preparatele de bază au fost gata, orădenii au putut să-şi valorifice tichetele în valoare de 13 lei, primind în schimb o porţie generoasă din tot ce au pregătit echipa aleasă. Dacă comunele nu adunau de la vizitatori minimum 120 de tichete, nu puteau să rămână în competiţia de jurizare. În acordarea punctelor, s-a ţinut cont şi de modul în care au fost împodobite standurile, cu ulcele, farfurii, şterguri ţesute etc. Unele echipe au fost încurajate chiar de proprii primari, iar unele standuri îşi chemau degustătorii prin trupele de lăutari.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6256034946109529041″ imgl=”fancybox” style=”floor” row=”4″ size=”220″ num=”50″ border=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

stire in curs de actualizare…

Distribuie informația
Alte știri