Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional. Care este situaţia în Bihor

Foto: medichub.ro

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, marți seară, fiind înregistrate aproape 2.000 de cazuri. 

Conform datelor privind acoperirea vaccinală, în județul Bihor au efectuat prima doză 70% din populația țintă, iar a doua doză 83% din populația țintă, în condițiile în care ținta de vaccinare pentru fiecare din doze este de 95%.

Direcția de Sănătate Publică Bihor în prezent are în stoc cantități suficiente de vaccin antirujeolic, respectiv 7.161 doze de vaccin ROR pentru efectuarea recuperărilor vaccinale (la cei nevaccinați sau vaccinați incomplet care au depășit vârstele la care se administrează dozele) și efectuarea vaccinărilor curente (la 12 luni și 5 ani, conform precizărilor de mai sus).

Au fost identificate motivele pentru care vaccinarea sau recuperarea vaccinală întâmpină dificultăți: refuzul de vaccinare sub semnătura părintelui sau tutorelui legal, neprezentarea la vaccinare la data planificată și în urma invitației de la medicul de familie; membrii unor comunități defavorizate/la risc care locuiesc în străinătate cea mai mare parte a anului ajung în România câteva săptămâni pe an și nu se adresează pentru vaccinare la medicul de familie și/sau nu aduc dovada vaccinărilor efectuate în țara de rezidență.

În acest an în județul Bihor au fost confirmate două cazuri de rujeolă (persoane de sex masculin, în vârstă de 5 și respectiv 10 ani) din localitățile Ciumeghiu și Paleu, care au avut forme ușoare de îmbolnăvire, fiind declarați vindecați.

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin rujeolă: Evitarea aglomerațiilor, aerisirea încăperilor fără sacrificarea optimului termic din încăperi (în special în unitățile de învățământ pentru preșcolari și școlari); Adresarea la medicul de familie pentru vaccinarea copiilor la vârstele: 9-11 luni (doza suplimentară), 12 luni (doza 1) și 5 ani (doza 2);     Atât adulții cât și copii care prezintă simptomatologie sugestivă: febră înaltă urmată la 2-3 zile de erupții cutanate trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp posibil la medicul de familie sau la cea mai apropiată secție de boli infecțioase (în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor sau Spitalului Municipal ”Ep. N. Popovici” Beiuș), transmote directorul executiv al SDP Bihor, dr. Rahotă Daniela.

Distribuie informația
Alte știri