Ministrul de Externe al Ungariei şi liderul UDMR, la manifestările de la Oradea din 15 Martie. Vezi programul evenimentului 

Ca în fiecare an, comunitatea maghiară din municipiu serbează, la 15 martie, începutul Revoluţiei din 1848-1849. Programul a fost stabilit de filiala judeţeană a partidului împreună cu bisericile tradiţionale, organizaţii de tineret, instituţii culturale şi de învăţământ, se arată într-un comunicat al UDMR Bihor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul de Externe al Ungariei, Szijjartó Péter, vor participa vineri la manifestările pregătite de UDMR Bihor la Oradea pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată anual pe 15 martie.

Manifestările vor începe la ora 11 cu o depunere de coroane la Monumentul din Episcopia Bihor, pentru ca de la ora 12 să fie depuse coroane şi la mormintele revoluţionarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius.

De la ora 14 vor fi amplasate coroane şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea. De la ora 14.40 ceremoniile vor continua cu depunerea de coroane la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu din parcul ce-i poartă numele, iar de la ora 15.30 la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume.

De la ora 18,30 va avea loc o festivitate cu ansambluri populare maghiare din Bihor, iar de la ora 19 la statuia Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii se vor transmite mesajele premierilor României şi Ungariei, se vor ţine discursuri de către personalităţi locale şi se vor depune şi aici coroane. Potrivit deputatului Szabó Ödön, invitaţii speciali ai manifestărilor vor fi prezenţi la acest moment din program, la întrunirea din jurul statuii eroului paşoptist Szacsvay Imre fiind aşteptaţi între 3.000 şi 5.000 de etnici maghiari.

Festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre vor fi urmate, ca în fiecare an, de un marş festiv cu făclii prin centrul oraşului, la care vor participa membrii comunităţii orădene.

Distribuie informația
Alte știri