Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, propune sanctionarea parintilor care nu-si vaccineaza copiii. Proiectul, aflat in dezbatere publica, prevede chiar si inchisoare

Ministrul Sanatatii, Florin Bodog, a anuntat marti ca refuzul de a vaccina copilul va fi prins in legea vaccinarii ca infractiune de rele tratamente aplicate minorului. Potrivit Codului Penal, aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. Bodog a anuntat intr-o conferinta de presa ca in proiectul de lege va fi adaugat un capitol special pentru sanctiuni. Chestionat daca a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, ministrul Sanatatii a raspuns: „Da, corect”.

Bodog a mai spus ca aceasta prevedere apare si intr-un alt act normativ, pe langa proiectul legii vaccinarii, pus de Ministerul Sanatatii in dezbatere publica marti. Comisiile Judetene de Vaccinare sunt obligate, potrivit arrticolului 11 din proiectul Legii vaccinarii, sa sesizeze institutiile abilitate privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de trei ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei.

„Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare”, a scris, ulterior, pe blog, Florian Bodog.

Romania este confruntata cu o epidemie de rujeola, numarul deceselor ajungand la 21. Ultimele doua cazuri inregistrate au fost un copil de un an si jumatate si o tanara de 17 ani, ambii fara vaccin. Scaderea ratei de vaccinare are mai multe cauze, printre cele mai importante fiind deficientele cronice in aprovizionarea cu doze de vaccin, dar si campaniile publice anti-vaccinare duse de pseudo-specialisti.

Distribuie informația
Alte știri