„Minunea Mununii” din Munții Apuseni, cel mai mare lac subteran permanent din România

Foto: apuseni.info

Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti din Munții Apuseni adăposteşte cel mai mare lac subteran permanent din România.

Peştera protejată, cunoscută sub numele de „Peștera-aven”, se află în comuna Gârda de Sus din județul Alba, în Munţii Bihorului, pe versantul abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşii, în drumul spre Ghețarul Scărișoara, la altitudinea de 921 m. Lacul a mai fost numit „Minunea Mununii”.

În această peşteră a fost semnalat de către Rene Jeannel si E. G. Racoviţă un interesant fenomen meteorologic, ce constă în formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund pe gura peşterii la ora prânzului. Autorii presupun că este vorba de un proces de condensare a apei în jurul ionilor în formare.

Cel mai mare lac subteran permanent din România are următoarele dimenisiuni: 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor, scrie wikipedia.org .

Harta peşterii realizată de speologul Viorel Luduşan

Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Se poate ajunge la peşteră fie urcând din Valea Ordâncuşii pe versantul drept, o potecă abia vizibilă ce începe aval de Peştera Poarta lui Ionele, fie coborând din Dealul Mununii, din marcajul cruce roşie care duce din comuna Gârda de Sus la Cabana Scărişoara.

sursa: adevărul.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie informația
Alte știri