Mircea Cărtărescu, recompensat cu International Dublin Literary Award

Foto: facebook/ Mircea Cartarescu

Scriitorul român Mircea Cărtărescu și traducătorul său, Sean Cotter, au câștigat joi premiul International Dublin Literary Award din acest an pentru romanul „Solenoid”, anunță The Irish Times și Radio România. Sponsorizat de Consiliul Local Dublin, premiul are o valoare de 100.000 de euro

„Solenoid” se bazează pe experiența proprie a autorului ca profesor și este plasat în realitatea României comuniste de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, notează Radio România Cultural. Romanul a apărut la Editura Deep Vellum, cu sprijinul ICR, prin programul de susţinere a traducerilor TPS şi a făcut obiectul unei intense campanii de promovare, realizată de ICR New York şi Deep Vellum alături de mai mulţi parteneri americani.

Combinând ficțiunea cu autobiografia, „Solenoid” a fost considerat una dintre cele mai bune cărți din 2022 de către The New Yorker și Financial Times.

„Solenoid” este al 12-lea roman tradus care câștigă premiul International Dublin Literary Award.

Pe lista numelor mari care au câștigat în trecut acest premiu se află scriitorul turc Orhan Pamuk cu romanul „Mă numesc Roșu”, francezul Michel Houllebecq, scriitoarea româno-germană, Herta Muller (care a și luat Nobelul pentru Literatură în 2009), sau irlandezul Colm Tóibín.

„Câștigarea Premiului Literar Dublin este una dintre cele mai semnificative realizări din întreaga mea carieră literară și o mare onoare pentru mine”, a declarat Mircea Cărtărescu.

Distribuie informația
Alte știri