Misiune de salvare a unei septuagenare din Oradea. Continuă campania “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”

Marți, 18 octombrie, în jurul orei 21.40, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor pentru salvarea unei septuagenare, semnalând faptul că aceasta s-ar fi putut afla într-o situație de urgență.

Un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 și echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea, s-au deplasat în cel mai scurt timp, pe bulevardul Dacia din municipiu, unde, utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, au pătruns în apartamentul indicat de apelant, situat la etajul 9 al unui bloc de locuințe, găsind-o pe proprietară în stare conștientă.

Femeii în vârstă de 75 de ani, i-au fost acordate îngrijirile necesare, septuagenara rămânând ulterior la domiciliu în urma refuzului acesteia de a fi transportată la spital.

Campania Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!” continuă la nivelul județului Bihor

Campania “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, inițiată de ISU Crișana în Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, continuă pe toată raza județului Bihor. Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă asupra vulnerabilității vârstnicilor în fața diferitelor riscuri la care sunt expuși, recomandând totodată  măsurile și modul adecvat prin care aceste riscuri pot fi reduse sau înlăturate.  

Campania se adresează în primul rând, rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice,  cărora pompierii le recomandă o serie de măsuri menite a-i proteja pe cei dragi, iar pentru atingerea obiectivului campaniei, care vizează protejarea și salvarea de vieți, salvatorii au pregătit totodată, recomandări specifice, adaptate persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, oferindu-le soluții la îndemână pentru prevenirea accidentelor casnice și a incendiilor în locuințe.

Pompierii militari din localitățile Oradea, 1 Mai, Aleșd, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Sălard, Salonta, Tinca, Beiuș și Ștei au stat de vorbă cu copiii și nepoții persoanelor vârstnice, dar și cu persoanele în etate distribuindu-le totodată pliante și broșuri aferente campaniei.

    Recomandările pompierilor pentru rudele și îngrijitorii persoanelor vârstnice

 • Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
 • Puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență!
 • Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
 • Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
 • Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
 • Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!
 • Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat! 
 • Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
 • Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
 • Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
 • Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

10 sfaturi ale pompierilor pentru siguranța persoanele vârstnice!  

 1. Gătiți cu grijă!

Nu părăsiți camera în timp ce mâncarea este pe aragaz. Mutați lucrurile inflamabile departe de aragaz.

 • Nu fumați în pat!

Nu fumați niciodată în pat! Nu aprindeți țigara dacă există un rezervor de oxigen în apropiere.

 • Poziționați radiatoarele la distanță de materialele combustibile!

Asigurați-vă că radiatoarele nu sunt prea aproape de draperii, lenjerie de pat, canapele, hârtii, haine sau alte materiale combustibile.

 • Utilizați detectoare de fum și monoxid de carbon

 Instalarea unui astfel de detector vă poate salva viața!

 •  Verificați și curățați sobele, centralele termice și coșurile de fum!

Mijloacele de încălzire trebuie verificate și curățate înaintea începerii sezonului rece! De asemenea, în mod obligatoriu, coșurile de fum vor fi verificate, reparate (dacă situația o impune) și curățate periodic, de persoane autorizate și specializate.

 • Atenție la lumânări!

Alegeți lumânări și candele electrice ca alternativă la lumânările clasice. Dacă utilizați lumânări clasice, nu le lăsați nesupravegheate și în nici un caz, nu le lăsați să ardă când vă duceți la culcare!

 • Țineți stingătoarele în apropiere

Ar trebui să aveți cel puțin un stingător de incendiu în locuință.

 • Ce trebuie să faceți dacă vă iau foc hainele?

Dacă vi se aprind hainele, vă opriți (dacă alergați flăcările se întețesc), vă lăsați pe podea și vă rostogoliți până când focul se stinge. Puneți apă rece pe arsură până când ajung echipajele de intervenție.

 • Atenție la accidentele casnice!

Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport   cauciucat și plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea! Montați benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne.

 1.  Rămâneți conectați!

Păstrați întotdeauna un telefon la îndemână, pentru a-i putea contacta pe cei dragi în caz de nevoie și pentru a putea apela urgent 112, în caz de incendiu ori în cazul în care cădeți în locuință sau vi se face rău și sunteți în imposibilitatea de a vă mișca.

Distribuie informația
Alte știri