Moartea minorilor internati inainte de Revolutie in lagarul de la Cighid va fi cercetata de Parchet

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a anuntat joi ca a depus, la Parchetul General, o plangere penala care vizeaza tratamentele neomenoase aplicate in perioada regimului comunist in caminele spital din Cighid, Pastraveni si Sighetu Marmatiei, ce au dus la moartea a 771 de minori. La Caminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au inregistrat 138 de decese in perioada 1 octombrie 1987 – 26 martie 1990, au precizat reprezentantii IICCMER intr-o conferinta de presa.

Presedintele executiv IICCMER, Radu Preda a declarat că exista sute de angajaţi care au comis abuzuri asupra copiilor sau au permis comiterea unor astfel de abuzuri, de la simple femei de serviciu, până la directori şi inspectori. Iar o parte dintre aceştia, în prezent, fie ocupă funcţii importante la nivel judeţean, fie stau liniştiţi şi se bucură de pensii foarte mari.

IICCMER a cercetat aproximativ 10 din cele 26 de camine spital pentru minori nerecuperabili din tara.

”Marturiile adunate privind conditiile de viata de la caminele spital Cighid, Pastraveni si Sighetu Marmatiei arata ca regimul de viata al minorilor se caracteriza prin alimentatie necorespunzatoare, nerespectarea conditiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistentei medicale, izolarea de lumea inconjuratoare’, a mai spus Radu Preda.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri