Mobilizarea rezerviștilor pentru război este vehiculată, din nou, în România. Vezi ce spune Ministerul Apărării

Ministerul Apărării atrage atenția că, pe internet, circulă știri false despre o așa-zisă acțiune a armatei, de mobilizare a rezerviștilor, pentru război.

Soții voștri, prietenii voștri, tații voștri, pregătiți-vă, deci, pentru că aceștia vor fi recrutați în scurt timp în războiul lui Biden, Nuland și Zelenski”. Așa începe textul unui mesaj cu conținut fals, distribuit în aceste zile pe rețelele sociale, și care vorbește despre o așa-zisă mobilizare a rezerviștilor. Cei care au scris acest text mai spun că: „Vorbim despre certitudinea recrutării rezerviștilor români din armată sau din Ministerul de Interne, prin documente semnate, ordin de chemare la centrele militare”.

Singura informație reală este aceea că, Ministerul de Interne emite ordine de chemare, însă această procedură este una de rutină, se face conform legii, și are că scop actualizarea bazelor de date cu numărul rezerviștilor. În fiecare an se emit mii de astfel de ordine. Unii s-au folosit de aceste documente în scopul manipulării și dezinformării, și au creat mesaje false, pe care le-au distribuit sub mai multe forme.

În ultimul an, de când a început războiul din Ucraina, au existat șapte astfel de momente în care, pe internet sau chiar pe telefonia mobilă, au fost distribuite mesaje false despre mobilizarea românilor, pentru a participa la război, scopul fiind acela de a crea panică în rândul populației. Au fost distribuite chiar și imagini cu tehnică militară, filmate în timpul unor defilări și răspândite cu mesajul că armata română relocă sisteme de apărare antiaeriană către frontiera cu Republica Moldova.

Ministerul Apărării face un apel către toți românii să se informeze din surse sigure și să semnaleze toate încercările de dezinformare.

Distribuie informația
Alte știri