Moment de bucurie pentru credinciosii din localitatea bihoreana, Chet

Duminica a III-a de după mărita sărbătoare a Învierii Domnului, numită şi a „Mironosiţelor” a fost moment de bucurie pentru credincioşii greco-catolici din Parohia Cheţ, judeţul Bihor. După lucrările de renovare interioară şi exterioară, a avut loc resfinţirea Bisericii şi ungerea pereţilor cu Sfântul şi Marele Mir.

Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a ajuns în mijlocul comunităţii parohiale, întâmpinat cu flori, pâine şi sare de către copiii îmbrăcaţi în costume populare şi cu Sfânta Cruce de către părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoţii şi protopop de Marghita şi Sfânta Evanghelie de către părintele Gabriel Emil Vana, paroh de Cheţ, părintele vicar general Olimpiu Todorean şi soborul de preoţi.

Localitatea Cheţ se găseşte în extremitatea nordică a judeţului Bihor în imediata vecinătate a judeţului Satu Mare. Conform “Dicţionarului istoric al localităţilor din Transilvania” Vol. I scris de Coriolan Suciu şi editat de Ed. Academiei în 1967 prima atestare documentară a satului Cheţ datează din anul 1397 sub denumirea de Kėc fiind una dintre cele mai vechi localităţi din zona Marghita. Parohia Greco-Catolică Cheţ este şi ea la rândul ei una dintre primele parohii Greco-catolice ale Eparhiei de Oradea, atestata la anul 1753.

Distribuie informația
Alte știri