Moment festiv la Primăria Oradea: 100 ani de la unirea Basarabiei cu România

La Oradea, în preambulul ședinței de Consiliu Local a avut loc, marți, 27 martie un moment festiv prin care s-a comemorat împlinirea a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia hotăra unirea cu România.

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Malan și Florin Birta, secretarul municipiului – Ionel Vila, prefectul județului Bihor – Ioan Mihaiu, Episcopul ortodox al Episcopiei Oradiei şi Bihorului – Sofronie Drincec, prof. univ. dr. Ion Eremia – decanul Facultatii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ilie Leahu – viceprimarul comunei Băcioi și alte personalități.

Edilul municipiului Oradea a vorbit despre acest moment al istoriei – 27 martie 1918 ca fiind prima etapă din crearea României Mari, urmată apoi până la sfârşitul anului 1918 de unirea Bucovinei şi a Transilvaniei cu ţara mamă, amintind cu recunoştinţă de românii basarabeni care au contribuit hotărâtor la această decizie: Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu şi ceilalţi membri ai Sfatului Ţării.

De asemenea, Ilie Bolojan a dat asigurări că Oradea se va înfrăţi cu o localitate din Republica Moldova. „Asta ne va da baza legală să alocăm fonduri pentru proiecte sau pentru universitatea din Chişinău sau să atribuim nume de străzi după personalităţi basarabene”, a spus primarul municipiului de pe Crişul Repede.

In scurtul sau discurs universitarul Ion Eremia a apreciat căldura cu care e primit de fiecare dată la Oradea. ”Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu d-voastră să fie împărtățit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea unirii rămâne vie în inimile fiecăruia dintre noi.”

Distribuie informația
Alte știri