Mos Nicolae e asteptat in aceasta seara, in casele romanilor

Mos Nicolae e asteptat in aceasta seara, in casele romanilor. Mai ales de catre cei mici. Si adultii spera ca Mosul cel darnic sa treaca pe la ei… Are corespondent in intreaga Europa Centrala si in vestul Batranului continent, dar spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.

La noi, la romani, astazi copiii isi lasa ghetutele sau cizmulitele, curatate cu grija, in dreptul ferestrelor sau la intrarea in casa, urmand ca Mosul cel darnic sa le lase in ele, fie in aceasta seara, fie la noapte, dulciuri si jucarii pentru cei cuminti si doar nuieluse celor nazdravani. Traditia spune ca nuielusa cu care este „altoit” neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana de Craciun, inseamna ca sfantul „a mijlocit” iertarea celui care a primit-o.

In credinta populara Sfantul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina. In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

Distribuie informația
Alte știri