Muzeele nu vor avea la conducere juriști, nici teatrele veterinari

Ministrul Culturii a dat aviz negativ proiectului de modificare a Legii managementului instituțiilor publice de cultură. Astfel, muzeele nu vor avea la conducere juriști, nici teatrele veterinari.

Pe 26 martie 2020, Consiliul Local Oradea a adoptat Hotărârea nr. 228/2020 privind criteriile de participare pentru concursul de Manager-director al Muzeului Orașului Oradea, care prevedea că pot candida la concurs și persoana care „are studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă într-unul din domeniile: istorie, economie (management), ştiinţe juridice, administrativ” (art. 3, pct. 2, lit. c). 

Specialiștii Muzeului Orașului Oradea au sesizat înainte de vot consilierii locali cu privire la această ilegalitate, motivând că „prioritatea o au studiile culturale (adică istorie, istorie-arheologie, istorie-restaurare, istorie-muzeografie, istorie-arhivistică, istoria artei etc.), cu alte cuvinte specializările legate de activitatea muzeale, – ca atare considerăm că adăugarea studiilor „ştiinţe juridice, administrative”, extra-lege, este de natură să favorizeze candidatura doamnei Angela Lupşea, actualul director al muzeului, întrucât dumneaei a absolvit doar studii juridice, respectiv administrative”.

Evident, consilierii locali au votat hotărârea, iar acum Ministrul Culturii vine să cu o poziție clară vizavi de cine are calitate să ocupe astfel de posturi.

Zilele trecute, Bogdan Gheorghiu, ministrul liberal al Culturii, întrebat dacă „Ar trebui ca funcția de manager să fie ocupată de un specialist cu studii în domeniu?”

A răspuns: „Da. Trebuie să fie un specialist, ca mine. Eu sunt specialist, lucrez în domeniul ăsta din anii 70, am o reputație națională și internațională foarte solidă, am trecut printr-un concurs de management, am dovedit timp de un mandat și jumătate că știu ce vreau să fac și consider că trebuie să fie un concurs care să vizeze specialiști, oameni de specialitate și, atenție, oameni care au cunoștințe muzeale”.

Alte știri