Muzeul Luvru din Paris poate fi vizitat gratuit anul acesta în prima sâmbătă din fiecare lună

Visitors take pictures of the painting "Mona Lisa" (La Joconde) by Leonardo Da Vinci at the Louvre museum in Paris, France, December 3, 2018. Picture taken December 3, 2018. REUTERS/Charles Platiau

Muzeul Luvru din Paris, care şi-a doborât propriul record de frecventare în 2018, lansează începând din 5 ianuarie 2019 o nocturnă gratuită în prima sâmbătă din fiecare lună pentru a-şi diversifica publicul. Noutatea este că în anumite săli se va oferi asistenţă publicului, informează AFP, conform agerpres.ro.

„Există oameni care se tem că nu înţeleg muzeul. Această nocturnă vrea să răspundă acestei nevoi (…) cu explicaţii, comentarii, spectacole, concerte”, subliniază directorul instituţiei, Jean-Luc Martinez. „Scopul este de a păstra acest public care se simte pierdut. Gratuitatea nu este suficientă, este nevoie de sprijin”, spune el.


Cele 12 seri de sâmbătă vor avea un program de vizitare cuprins între orele locale 18:00 şi 21:45 şi vor înlocui primele duminici gratuite din octombrie până în martie, formulă lansată în 1996 şi abandonată pentru că nu a avut succes, întrucât regimul duminical de gratuitate nu a reuşit atragerea acelor persoane care nu au obiceiul de a vizita muzee, iar de măsură au profitat turiştii străini care s-au aflat acolo întâmplător.


În 2018, numărul vizitatorilor care au păşit pragul muzeului a fost de 10,2 milioane, ceea ce reprezintă o creştere cu 25% faţă de anul anterior. Cu 8,1 milioane de vizitatori în 2017, Luvru a fost urmat atunci de Muzeul Naţional al Chinei cu 8 milioane de vizitatori şi de Muzeul Metropolitan de Artă din New York (7,3 milioane).

Luvru va conta pe două evenimente emblematice în 2019 pentru a atrage mai mulţi vizitatori: a 30-a aniversare a faimoasei sale Piramide de sticlă şi o retrospectivă fără precedent a lui Leonardo da Vinci cu ocazia celui de-al cincilea centenar al morţii pictorului în Franţa.

Foto: reuters

Distribuie informația
Alte știri