Muzeul Ţării Crişurilor a fost cooptat ca partener in „Muzeul Virtual al Unirii”

Muzeul Ţării Crişurilor – Complex muzeal a fost cooptat ca şi partener în proiectul Centenar naţional Muzeul Virtual al Unirii iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, se arata intr-un comunicat transmis de conducerea institutiei bihorene.

Acest proiect, finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programul Centenar și coordonat de către Muzeul Național de Istorie a României, la care Muzeul Ţării Crişurilor este partener alături de multe alte instituţii muzeale şi nu numai „este o platformă online care adună mărturii istorice din întreaga țară: fotografii, cărți poștale, documente, obiecte variate legate de anul 1918, de Marea Unire”, ce conturează istoriile unirii cu România a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (15/28 noiembrie 1918) şi Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului la Alba Iulia (1 decembrie 1918).


Este, de asemenea, o modalitate accesibilă de a face cunoscute piesele cu care fiecare instituţie a participat la acest proiect, precum şi documente din Arhivele Naționale ale României și de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


Muzeului Virtual al Unirii, poate fi accesat la adresa www.mvu.ro, la secţiunea Proiecte.

Pe langa acest proiect, MTC a derulat in acest an si altele dedicate Centenarului :

şcoala de vară sub genericul Centenarul României Mari,

conferinţa ştiinţifică internaţională Europa Centrală  la  …spargerea lumii”,

Declaraţia de independenţă de la Oradea din 12 octombrie 1918.

Trecut şi prezent, conferinţa 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România,

dezveliri de plăci comemorative dedicate Centenarului, proiect derulat cu Consiliul Judeţean Bihor (s-au dezvelit, pînă acum, un număr de 21, iar pe 1 decembrie 2018 se vor mai dezveli încă trei),

expoziţia dedicată Primăverii de la Praga şi Cehoslovaciei,

expoziţia interactivă Bihorul la spargerea lumii…(de la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”) şi

expoziţia Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari (care se deschide în 28 noiembrie 2018 la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău) –

sf: mtariicrisurilor.ro

Distribuie informația
Alte știri