Noapte albă pentru pompierii bihoreni! Au acționat pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil

În dimineața zilei de luni și în cursul nopții de duminică spre luni, 27 februarie a.c, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, manifestate la nivelul județului, acționând pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.

Astfel, în noaptea de duminică spre luni, pompierii Secției Beiuș au intervenit pe DJ 764 A, pe raza comunei Budureasa, unde au acționat pentru îndepărtarea a șapte copaci prăbușiți pe carosabil.

În dimineața zilei de luni, în jurul orei 05.55, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au degajat un arbore căzut pe carosabil, în localitatea Peștiș, iar în intervalul orar 06.47 – 07.45, echipajele Stației de Pompieri Ștei au  îndepărtat copacii căzuți pe DJ 764 E, pe raza localității Izbuc, comuna Cărpinet.

În urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul ISU Bihor, azi, 27 februarie, în jurul orei 09.20, echipajele de pompieri ale Stației Ștei au fost mobilizate pentru îndepărtarea unor arbori căzuți pe carosabil, între Cărpinet și Izbuc.

Recomandările pompierilor militari pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase

Reamintim că județul Bihor se află până în data de 27 februarie, ora 15.00, sub incidența unei atenționări meteorologice COD GALBEN de ninsori, respectiv a unei avertizări COD PORTOCALIU, în zona de munte.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, generate de fenomenele meteorologice periculoase, pompierii militari vă recomandă să vă asigurați din timp, următoarele materiale:

– Sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;

– Unelte de îndepărtare a zăpezii;

– Combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu.

De asemenea, verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centralele termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni.

PREGĂTIŢI-VĂ AUTOTURISMUL:

– Acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate;

– Asigurați-vă antigel corespunzător pentru a evita îngheţarea și verificaţi dacă sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient;

– Verificați sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz; asigurați lichid de curățare pentru temperaturi scăzute;

– Verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;

– Dotați-vă mașina cu lanțuri antiderapante.

Pe toată perioada iernii:

 – Urmăriți buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

– Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute.

– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.

– Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile.

– Opriţi funcţionarea mijloacelor de încălzire înainte de culcare sau atunci când părăsiţi locuinţa.

– Nu plecați cu autoturismul din localitate atunci când se anunță ninsori și/sau viscol.

Dacă viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi urmăoarele măsuri:

– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam.

– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.

– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.

– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.

Distribuie informația
Alte știri