Noi căi spre Europa Centrală, creionate la summitul de la București. Oradea e în „cărţi”

Au fost creionate proiecte mari de infrastructură în cadrul Summitului Iniţiativei Celor Trei Mări, desfăşurat, timp de două zile, la Bucureşti. Cele mai importante sunt linia de cale ferată care să lege Constanţa de Gdansk, reabilitarea şenalului navigabil al Dunării şi finalizarea gazoductului BRUA, conform stiri.tvr.ro.

Ţara noastră sustine si inițiativa Poloniei – cea de realizare a autostrăzii de la nord la sud, cunoscută drept Via Carpatia. Iar şansele ca aceste construcţii să devină realitate sunt foarte mari, spun oficialii care au participat la Summit.

Via Carpatia ar urma să pornească din oraşele Klaipeda şi Kaunas din Lituania, să treacă prin Bialystok, Lublin şi Rzeszow din Polonia, prin Kosice din Slovacia şi Debrecen din Ungaria, să intre în ţară pe la Oradea, să ajungă la Constanţa, apoi în Bulgaria, şi la Salonic, în Grecia.
Lungimea totală ar fi de circa 7.140 de kilometri.

Proiectul nu are un buget singular, fiecare ţară urmând să plătească pentru propria sa secţiune.
Anumite fonduri ar urma să fie furnizate de Uniunea Europeană, prin anumite bănci , dar şi de alte instituţii financiare internaţionale, printre care Banca Mondială.

Distribuie informația
Alte știri